mereka yang tegar

Thursday, April 21, 2011

sekuat badang.

Sejak saya mengambil langkah berani menyelitkan beberapa entri mengenai hal keluarga saya di blog ini, saya mendapat respon yang agak banyak dari kawan-kawan sekeliling. Ada yang komen mengharukan, ada yang reaksi yang nak buat saya tergelak.

entri 1
entri 2
entri 3
(rupanya ada tiga entri saja yang saya tulis pasal hal ni)

'Ain, betul ke apa yang ko tulis dalam blog tu? Tak sangka aku ko ada problem macam tu. Ko asyik gelak-gelak & kacau orang je dalam kelas. Nampak ko moody pun tak pernah'

'Ain, aku...aku...'
terus memeluk saya sambil teresak.
'aku sayang hang, ain. aku tau hang kuat. aku tau hang sabar. terus tabah ye'


'Wei Ain mu buat cerpen bersiri ke? Siyes aku tak percaya weh. Selama ni aku jeles baca blog mu. Baca pasal family mu, happy ja. Ma Pa aku tak bercakap sesama sendiri dah bertahun-tahun dah. Tapi sekarang aku rasa syukur Ma Pa aku masih serumah. Aku pun takmau gak kalau depa cerai. Biar la Ma Pa aku macam tu, asalkan masih bersama.'



'Ain, be tough ok. apa pun yang akan jadi, cuma yakin dengan Allah. Setiap apa yang Allah beri ada sebabnya. Maybe tak nampak hari ni, esok lusa kita taktau. Banyakkan doa & aku dapat nampak hang kakak yang kuat & boleh bagi kekuatan kat adik-adik. Aku tak lalu, aku cuma boleh cakap. sebab aku sayang hang, nangislah, walau nangis tu tak boleh setel masalah, tapi at least hang lega sikit'


'Sayang, walau apapun yang terjadi jangan lupa Allah ada perancangan yang terbaik untuk hang & family. Kuatkan semangat budak kecik!'


Syukur saya ada ramai orang sekeliling yang membantu saya (membantu ni tak semestinya kamu mai kat saya, dan beri nasihat @ bantuan secara langsung. berpura-pura tiada apa yang kamu tahu dan tidak menyibuk bertanya secara keterlaluan juga adalah sejenis bantuan). Alhamdulillah. Tapi, saya sedar juga, sejak saya tulis entri yang berterus terang dengan situasi yang berlaku, beberapa kawan seBio yang kelihatan kekok bila berhadapan dengan saya dalam kelas.

Saya rasakan mereka (yang sekelas dengan saya dan mereka ini baca blog ini) kekok berhadapan dengan saya apabila mereka ;

a. jeda perbualan apabila melihat saya. muka macam nampak rosmah mansur depan mata.
b. terlalu berhati-hati apabila berbual dengan saya.
c. pandang saya dengan muka kasihan.

Haha. Apapun, saya bangga juga bila saya dikatakan kuat. Tang mana yang kuat tu ya? badan sekeping muscle macam malek nor masa muda tiada juga. Agaknya mereka cakap begini bila nampak seakan saya berkelakuan seperti biasa. Maksud biasa ni, saya yang suka bising-bising, suka kacau orang (sakat Fida dan Chaah), cakap banyak, gelak banyak dan berperangai kebudakkan dalam kelas.

Syukur alhamdulillah.. setakat ini saya tidak mengalami tekanan perasaan melampau, depresi berpanjangan, sentiasa kemurungan, memberontak, ataupun makan racun tikus mahupun bunuh diri.

dalam keadaan macam ni, barulah saya dapat mencerna dan menyerap roh tazkirah Magrib oleh Aini Jaafar masa camping Ekologi di Sungkai semester 4. Isi tazkirahnya ;

'berlapang dada' (errr, ada panjang lagi, tapi dua perkataan ni ja yang melekat di minda)

nota tumit : sebenarnya orang-orang terdekat sajalah yang tahu bagaimana keadaan saya bila dalam tempoh-tempoh tertentu, saya akan meng-isolasi-kan diri, kemurungan dan depresi terkawal. saya akan kongsikan nanti. tak janji bila. ceh ceh, macam la ada orang tertunggu-tunggu entri saya kan.

5 komen tak puas hati:

kapten said...

Ain, jeda tue apa? mcm mana muka seseorang bila tengok muka rosmah mansur boleh explain.....heheh..

cik nurussalwa said...

Allah tak akan menguji lebih dr kemampuan hamba2NYA kan.. be strong dear.

amirah said...

weh, mmg susah nak sembunyikan emosi. cover mcm mn pon pasti ada yang tak kena. tapi biarlah hg tabah depan adik2. insyaAllah adik2 akan terikut dengan 'tabahnya' hg.

nizamsani said...

ya, kamu memang kuat.

Unknown said...

SETUJU SESANGAT DENGAN cik nurussalwa

Allah tak akan menguji lebih dr kemampuan hamba2NYA kan.. be strong dear.