mereka yang tegar

Friday, April 22, 2011

lompat ke sini

Sejak lahir, kita dah lompat-lompat ke pelbagai hentian. rumah, tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, pra-U, universiti, tempat kerja, alam kawen, dan hentian terakhir pastilah kuburan.

Kuburan itu pasti, dan perjalanan atas dunia ni juga haruslah dikejar dan dijalani dengan sebaik mungkin. Saya agak sinis memandang orang-orang yang berfikiran 'buat apa lah nak kejar dunia, last-last nanti mati jugak'. Heh, ini kata-kata orang yang kalah sebelum berjuang.

Saya berpegang pada ini,
Bekerjalah seperti anda akan hidup selamanya,
Beribadatlah seperti anda akan mati esok hari
.

Jadi, hentian saya seterusnya untuk empat bulan latihan mengajar adalah di sini
SMK Ibrahim, Jalan Kolam Air, 08000, Sungai Petani, Kedah

Disebabkan cikgu-cikgu termasuk cikgu praktikum tak perlu jahit lencana sekolah di tudung, maka mari kita tengok bapak kepala sekolah pula.

Nampak garang. wooo.

Saya akan mula berpraktikum pada 9 Mei 2011 dan berakhir pada 25 Ogos 2011. InsyaAllah. Pembaca sekalian, doakan Cikgu Nurul yang kecil molek dan muka naif ni dapat menjalani latihan mengajar dengan jayanya.

Tag nama dah buat, tulis nama NURUL AIN. Muahaha. Rasa macam bukan saya lah, nurul ain ni. Kenapa saya nak guna nama Nurul semasa mengajar nanti? Sebab saya takmau kenalan baru di sekolah ni kenal saya dengan nama Ain Fathihah. err..ok, sebenarnya sebab saya takmau pelajar saya jumpa blog ni. Haha.

Pstt..kalau ada cikgu-cikgu di SMK Ibrahim yang jadi pembaca bisu blog ni, silalah tinggalkan komen tanda perkenalan di blog ni ya.

Harap-harap tak ada dialog seperti ini dari bakal pelajar nanti,

"Cikgu Nurul, saya silent reader blog Ain Fathihah. hihihi"
mau saya pengsan kerana malu...dummm!

Ada enam pelajar UPSI yang akan berpraktikum di sekolah yang sama. saya seorang pelajar sains. lima lagi cikgu praktikum adalah dari program matematik pendidikan sejarah, dan pengajian malaysia.

Kalau tengok dari jurusan ni, rasanya sayalah yang paling muda antara mereka semua. Hehe, apapun, usia sekadar angka kan.

Kalian, doakan Cikgu Nurul ya!

16 komen tak puas hati:

Ruby said...

sy silent reader blog cikgu..

-cikgu praktikum sekolah sebelah-

haha...

♥ manje ♥ said...

owh... sy ex-student sekolah situ =)

slmt berpratikum cikgu ~

adeebahfarzana said...

Salam ;)
Selamat berpraktikum dgn jayanya ;)

nizamsani said...

selamat mengajar.

iqbalsyarie said...

Wah~ cepat benar ya... moga dapat mengumpul pengalaman yang indah-indah :)

HEROICzero said...

best jugak kalau tag nama tu tulis, tata.

=D

Nabilah Najmuddin said...

k.ain..ade nama 'omar othman', sama nama dia dengan timb.naib canselor USM bhgian hal ehwal pmbngunan pelajar , Prof.Dato' Omar Osman...huhu

jAuh hAti said...

haha

omar osman

prof O.O.

femes kat usm sini

;p

MALEKSELAMAT said...

Dah nak praktikum Ain..
Dah nak jadi cikgu Ain...
Tahniah...
Jadilah sebagai cikgu yang Ain idolakan itu..
Jangan jadi cikgu yang Ain dulu tak suka ...
Semoga maju jaya...

missgee said...

Ain,
Selamat Ber-Praktikum..
Semoga semangat berkobar2
untuk menjadi cikgu selamanya :)

Farhan Zulhusmi said...

hehehe....mesti rasa malukan cikgu kata kat kita macam tu...kita punya blog nie biasa2 je......

a kl citizen said...

Ain... Moga praktikum dapat markah terbaik dan dapat pengalaman terbaik...

ASaDa RyutaRo said...

saya boleh dikira sbg silent reader. tapi tak mengajar dah.. pencen muda. :P

IMANSHAH said...

saya dulu praktikum di sm sains sultan muhammad jiwa..huhu

dekat je ngan sekolah ibrahim ni

OMAR BIN OTHMAN said...

haha...seronok kan praktikum..hiiii....

OMAR BIN OTHMAN said...

best kan edisi singgah praktikum SMKI..