mereka yang tegar

Tuesday, January 10, 2012

babi dan membabikan

seminggu sebelum peperiksaan bermula, saya ajak abu handhalah dan fawiz bakri keluar berpoya-poya. melepas rindu. cuba cari masa terluang. cilok sana sini celah-celah masa sibuk abu dan fawiz, kami ambil keputusan untuk keluar makan malam.

hari pertama saya exam, malamnya kami keluar makan bersama. hari selasa. janji pukul 9.

jam 8.57 malam, saya menunggu fawiz datang ambil saya dan abu. bosan menunggu, saya sms fawiz dan abu serentak,

'weh. habis dah ka wirid? aku duk tunggu kat guard khar ni'

fawiz sampai. saya dan abu masuk kereta. sambil tunggu suhaimi, abu yang jakun dan kuno membelek-belek telefon fawiz.

"wahh canggihnya telefon kau. aku mau tengok. ada angry bird tak?" tanya abu kejakunan sambil mengusap-usap skrin telefon tu.

"adoo. ni haa" jawab fawiz sambil menunjukkan lokasi angry bird.

saya di kerusi belakang, menjengah abu di kerusi hadapan yang sedang main angry bird.

"wei abu. apa benda angry bird tu? pasaipa adik aku duk pakai baju angry bird dengan ada banyak barang-barang angry bird?" soal saya, dua tiga kali ganda jakun daripada abu. haha.

"apa hang ni. tu pun taktau. angry bird ni game lah" (abu memang suka tukar slang bila cakap dengan saya).

"oo game ka. aku ingatkan kartun macam domo-domo tu. macam mana main?"

abu menunjukkan pada saya cara main angry bird.

"aloh. tu ja ka? game tembak-tembak babi? lepas tu babi jatuh?"

abu sambung main game tu. mungkin dalam hati dia terasa gagah, sebab dia tahu apa yang saya taktahu. kan abu kan.

"comei la pulak babi tu" tambah saya, sambil melihat abu mengusap-usap skrin telefon fawiz. suhaimi sudah masuk kereta, dan kami berempat dalam perjalanan mau pergi ambil aini di rumah dia.

"uishh, ko ni ain. selamba ja sebut babi" usik abu.

"eh kenapa pulak tak boleh sebut babi? kan binatang tu"

abu cuma ketawa menyambut soalan saya. saya menyambung,

"wei. boleh ja sebut babi. itu babi. babi berkaki empat. apa yang tak kena. bukannya aku cakap macam ni pun,"

saya menarik nafas. dan lepas.

"wehh! hang babi lah!!"

saya bercakap dengan nada agak tinggi. kemudian saya merendahkan suara,

"haa kalau macam tu baru la tak boleh kan.. hahaha"

"pandaaaaiiii la hang!"

nota tumit : betul ka pemahaman saya ni? kalau salah, tak kira, saya betul jugak! jangan nak kutuk-kutuk. baring atas jalan kang.

3 komen tak puas hati:

UniMeOw said...

uni pon sm pemahaman ngan ain..:p

NighBerkz’S Blogs said...

waahh x bek men game wuh sian die..hekhke


http://nighberkz.blogspot.com

Hagakure Kira said...

hish! khinzir la. baru sopan ckit sebutannya. tp bila sebut bab* hutan mesti janggal klu sebut khinzir hutan kn kn?