mereka yang tegar

Tuesday, December 20, 2011

adam adli dan yuyu luna

Tiba-tiba satu Malaya kecoh pasal Adam Adli UPSI. macam-macam cerita. macam-macam versi. cerita sejengkal jadi sedepa. cerita sedepa jadi berjela-jela. entah benar atau tidak, cerita disampai dari blog ke blog, kemudian ke akhbar perdana. yang jeliknya, makin lama makin banyak perisa.

Adam Adli, bagi saya, dia satu dalam seribu. ya, dia saja yang buat begini. dia ada sebab tersendiri. sebab yang logik dan betul di kepala dia. apa yang betul di kepala dia, tak perlu pun betul di kepala saya, kamu dan kalian. 999 anak muda lain sebaya dia, paling havoc pun buat blog, kritik-kritik kerajaan dan edit gambar rosmah mansor menari tiang kemudian upload di blog.

kata mereka, ini kuasa mahasiswa. err, adam adli, tidak kenal pun saya.

Ini yuyu luna. dia memilih jalannya begitu. biarkan dia. apapun, saya masih kagum. di saat gadis-gadis lain sebaya dia memilih untuk makan mamee monster sambil layan k-pop dan drama air mata korea, yuyu luna bertindak lain dari orang lain. dia juga ada sebab dia sendiri.
Bagi saya, biarlah apa jua alasan mereka, saya tetap kagum. sebab saya tidak mampu begitu.


kemaskini :



12 komen tak puas hati:

UniMeOw said...

uni pon kagum ngn dyorg..

dalam kes adam adli tu,,uni pon ska sb ada jugak mahasiswa yg brani cm2..(sob2,,tharu..)
tp lg bagus kalo dy x update twitter dy ngn kata2 yg kureng seswai..

Luthfi said...

adam mahasiswa bangang,
tak layak belajar u kalau tak ada adab

Anonymous said...

lau dapat aku nak sunat2 je adam adli tu
baru dia tau dunia ni tinggi ke rendah

Bung Muzaffar said...

Salam...

Kagum.

Saya lebih kagum jika mereka berdua menyedari akan keberadaan mereka di di tempat sebegitu.

Saya akan lebih kagum jika semangat muda mereka dibakar di tempat yang sewajarnya.

Saya kagum.

PEACE.

Anonymous said...

ha..ha..ha..
sape lak yg kagum ngan budak yg kurang akal macam tu...
masih mentah beb...belajar pon x habis lagi..
budak2 ni belagak nak jadi hero..
ni mesti pengkagum hero tamil..
ha..ha..ha..
kena buang nanti bole la jadi hero n heroen samseng taik kucing

Anonymous said...

saya sokong yuyu luna dan adam adli. tolak pemimpin korup serta isterinya rosmah jambul. jgn pedulikan komen tak bernas dari umPORNO. cybercacai puak umPORNO ni otak takde. polis umPORNO kejam. baik polis digantikan dgn tentera. mansuhkan polis skali biar mereka merempat. pastu polis umPORNO pula akan buat perhimpunan. negro buat perhimpunan tak pula polis nak hentak. polis melayu dan parti melayu menindas melayu. cycercacai umPORNO adalah serupa pencacai pengangkat najis. najis itu pula adalah umPORNO a.k.a bee end atau lebih dikenali dgn kerajaan Najis Nazak dan Rosmah Jambul..

Anonymous said...

org yg menentang adalah tergolong dgn org pendek akal.. erti kata lain BODOH.. yg menentang semestinya puak2 umPORNO dan cybercacai umPORNO.. ahli2 umPORNO semua babal beb.. otak letak kat bontot.. umPORNO bagi tulang dah diam.. puak2 umPORNO mata duitan.. tuan bagi RM100 dah bangga. kesian.. kesian..

kepada penyokong tegar umPORNO a.k.a bee end nah ambik tulang pi main jauh2..

seperti kata Najis Nazak "DON'T BITES THE HAND THAT FEED YOU"

hahaha.. Najis Nazak ke yg bagi rezeki? bkn ALLAH S.W.T ke?

pencacai2 yg buta hati dan mata duitan.. kesian.. kesian.. wooofff.. wooofff.. Najis Nazak blh mintak tulang?? woooofff... wooofff.. hahaha.. makan tu umPORNO..

selama 54tahun kamu puak2 umPORNO kena tipu oleh parti kamu sendiri yg tidak memperjuangkan islam..

Hudud pun diterajang oleh umPORNO beb..

puak2 umPORNO semuanya tak terkecuali bebal..

whitepegasus91 said...

kagum dengan kedua-duanya. Baik Adam Adli mahupun Yuyu Luna, both ada keberanian ingin mencabar kerajaan yang korup. Berapa banyak MAHASISWA ynag berani tanggung risiko dibuang u semata-mata demo....saya pon hanya melalak dalam blog jer pastu komen2 kt fesbuk ...adik sikit je drpd pengecut....Buat MAHASISWA yang berani menegakkan HAK anda,,saya ucapkan SYABAS,,,

.: Z :. said...

As Salam,

Anda kagum dengan kekecohan sebegini?
Anda kagum kepada mereka yang sudah jadi lembu cucuk hidung? Anda kagum kepada mereka yang menggunakan masa dan wang yang seharusnya dihabiskan kepada pelajaran untuk perkara-perkara yang NONSENSE?

Sudahkah anda renung habis-habisan akan akibatnya?

Jangan labelkan saya orang UMNO kerana saya berkata begini. Tidak semua orang y berkata begini PRO UMNO.

Dan untuk mereka yang suka melabel-labelkan puak puak dengan perkataan-perkataan SUMBANG, tidak terfikirkah anda anda hanya MEMALUKAN diri anda dan pihak yang anda sokong itu dengan bertindak seperti budak hingusan ataupun CETEK akal?

Pada saya perkara-perkara yang dibuat atas dasar melulu, tidak mengikut landasan yang betul, tidak berfikir panjang, tidak rasional... adalah mereka yang mementingkan diri sendiri, cuba nak berlagak jagoan dan TIDAK PANDAI kerana terpedaya dengan pujukan palsu.

Jika anda kagum dengan keberanian, ada banyak cara lain lagi untuk jadi berani.

Wassalam.

Anonymous said...

engkau kagum, sejauh manekah kagum engkau itu bole membantu.
engkau sokong, sejauh mane sokongan engaku boleh berkilau.

Eco-Friendly Movement said...

at least die berani...die ade pendirian xmcm korg ni ckp die bangang la bodoh la,tp hebat kat alam maya je...kat luar,kecut teloq....

Anonymous said...

Bila pelajaran xkemana,nak risau apa dibuang U?dari kena Gagal Berhenti,baik cetus kontroversi.kalau sokong pembangkang, untung2 jadi pembantu peribadi. Masyuk..