mereka yang tegar

Monday, August 15, 2011

reti masak adalah subset kepada kahwin

hari jumaat, seorang gadis kecil berhujung minggu di rumah. saya merajinkan diri memasak. saya juga dah pandai reti pergi pasar sekarang, ngeh ngeh ngeh senyum bangga.

sedang saya keletung keletang di dapur, encik Baba datang menjengah,

"Amboi masak apa tu? sedapnya bau. Tata dah pandai masak noh sekarang ni?" (err, tak tau lah puji betul ke, atau bodek nak ambil hati saja)

spontan saya berkalih badan menghadap Baba. sambil satu tangan pegang senduk dan satu tangan pegang garpu, saya menjulang kedua tangan ke atas. dan berteriak,

"Yaka dah pandai masak?? yeayyy Tata dah boleh kawen dah! yea yea!!"
dengan nada riang gembira, okay.

muahahaha. dulu-dulu bila saya cakap pasal kawen depan Mama ataupun Baba, mesti depa cakap,

"heh, masak nasik pun tak masak (sebab selalu lupa tekan suis), ada hati nak kawen!"

(n_n)

11 komen tak puas hati:

chiLleD...!! said...

eh3..da bau nasi minyak lah ain..hehe

♥ manje ♥ said...

amboi... amboi... suke dia nak kawen norh... kot kita masa kecik2 dulu takmo kawen... sebab takmo jadi tukang masak kat orang hehe ~

♥♥cik syira♥♥ said...

hehe..klu g2, kite pon kne belajar masak cepat2 nih..;p

Ruby said...

aku pun boleh kawenlah macam ni. sebab aku terer lagi masak dri hang.haha

Ruby said...

aku pun boleh kawenlah macam ni. sebab aku terer lagi masak dri hang.haha

H.J said...

dah boleh dah tu slow2..haha

cikgu isza said...

ingat masa mak akak tolak pinangan orang..
ayatnya.. anak saya tak reti masak lagi..
:D..
org lama fahamlah tu..

HEROICzero said...

keh3x part last tu lawak .

boleh pula tak tekan . terapung je lah beras tu .

pandangkedepan said...

masak tu memerlukan seni...dulu amik pendidikan seni x??ehehe....gud luck ye masa jumpa ibu mertua...:P

Rashid said...

hehe..

Tentu gelak je baba tu ..anaknya mau kawen..

Dr Solo said...

haha..part last pasal masak nasik tak masak tu, aku pun terkena gak.
selalu jadi pulak tu. haish