mereka yang tegar

Tuesday, January 26, 2010

teknik pengurusan 'sambal belacan'

BAHAN-BAHAN

5 biji cili merah (lebih berkilat cili, lebih liat dan sukar untuk ditumbuk)

5 biji cili padi hijau

Sepotong belacan sebaiknya yang sudah dibakar

Sedikit gula dan garam

Sebiji limau nipis diperah jusnya

 

CARA MEMBUATNYA

 

Cili dipatah-patah kecil dan buang bijinya jika mahu mengurangkan kepedasan. Tumbuk di dalam lesung hingga elok lumatnya. Masukkan potongan belacan, gula dan garam itu tadi dan sambung menumbuk. Kemudian masukkan perahan limau nipis dan gaul hingga mesra. kalau nak tahu dah mesra ke tidak, cuba dengar-dengarkan rengekan dan tawa mesra dari bahan-bahan yang sedang digaul tu.

 

Biar pun mesin pengisar (blender) sudah ada (ika punya blender), rasa sambal yang ditumbuk di dalam lesung batu berbanding yang dikisar amat tidak sama. Sedaya upaya, tumbuk sambal secara manual sambil baca Lab Manual Kimia (supaya tak dileteri pensyarah sebab tak bersedia untuk experimen), disimpan di dalam bekas kecil di dalam peti ais dan dimakan dari semasa ke semasa.

 

Boleh makan dengan ulam petai, boleh juga dengan daun tenggek burung. Cicah dengan timun pun best. ulam-ulaman sila petik keliling rumah. eh? ingat rumah kampung ada ulam bagai keliling rumah. petik di pasar ya.

.

.

p/s : disebabkan semester ini saya ambil subjek Chemistry Laboratory Management Technique, maka saya sertakan sekali tip/kaedah menumbuk sambal belacan supaya mata sentiasa selamat dari percikan yang buat anak dara meraung.

.

ni haa, sila pakai google. ahaks!

16 komen tak puas hati:

ninim said...

SEDAPNYA

Anonymous said...

tp gogel tersebut x dpt menghalang buret drpd sumbing....

sygg skli...

stu lagi...gogel amat mnykitkn mata daku tatkala memakai nya...

ini mbuktikn mataku amat normal shga x dpt nk mnerima bndasing......

yg ikhls...si empunya buku warna

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
amirah said...

haha...lau xdak goggle spek mata pon boley kan..

agak2 glove kena pakai x?takut tgn i pedih tumbuk cabai ..auww...hak3

F.Aminurrashidd said...

motip entry bukan sal care nak wat sambal belacan.. motipnyer.. nak tayang gambo hang pakai guggle kaaan.. hahahah..

weii.. hang pakai gugle pakai jugak ka kontak lens? nampk jelas ke ngan x pkai spek tu?

ain fathihah said...

aku xpenah pakai contact lense la pawez..sj mls pakai spec sbb spec baru tak berapa nk menyelesakan..huhu...


mira, lps ni kita beli apron n pakai msa masak2 ye!

ain fathihah said...

anon, siapa kamu, gerangan si empunya buku warna?

bangga aku dan wan menyumbingkn buret smlm..hehe..

ain fathihah said...

kak, sedap? haa, meh menumbuk meh

ain fathihah said...

ala, pawez ni mcm tau2 ja isi hati ku.. malulah i gini..ahaks!

nadianarzaray said...

favourite ceq..sambal belacan..lama x wat..sedap2..

myfr3ak said...

Teknik ke 2:

4 Bijik Cabai Besaq
6-7 Bijik Cabai Kecik
Belacan - Sila pastikan belacan Pulau Pinang! Belacan lain memang tak sama (penggemar belacan semenjak dari sekolah rendah)
- Tidak perlu menggunakan limau, untuk kurang pedas? Lupakan!

Teknik menumbuk adalah satu kelebihan yang tak semua orang dapat, menumbuk tanpa memedihkan mata dan tanpa menggunakan gogel.

Itu adalah senjata rahsia, carilah sendiri kemahirannya. Bergurulah. Hahaha.

nota: Saya blajar buat sambal belacan dulu baru blajar masak sardin.

HagakureKira said...

ehem.. ehem..
:D

ain fathihah said...

mira, lepas ni kita cilok glove dr lab guna msa memasak. haha bg tgn x pijar. adehhh, mak mertua reject klu nmpak ni..hik3

ain fathihah said...

yeahh petua kedua dr hadi yg sgt memberangsangkan... ehehe, housemate i ada yg x makan belacan. nanti naik jerawat, katanya

myfr3ak said...

peh, dia ingat sambal blacan tu kacang ka apa.? Ekekeke, kalau takat gatal idung tu biasa la..resdung..

♥cutebabygirl♥ said...

besaq toi goggle tuh!