mereka yang tegar

Saturday, January 23, 2010

resepi kek batik biskut mariam (marie)

Amirah Samsudin, aku dah susah payah (hiperbola) cari resepi kek batik untuk hang. Jom la, buat kek batik pulak.

.

.

Bahan-Bahan:
1 paket Milo kecil (200g)
1 bar mentega (buttercup @ farmcows)
1/2 tin susu pekat
1 paket biskut Marrie (1/2 kg)

Cara Penyediaan:
1. Cairkan mentega dengan kaedah double boiler di atas dapur gas
2. Selepas mentega cair,masukkan susu pekat.
3. Masukkan biskut marrie yang telah dipatahkan kepada 2 atau 3 bahagian dan Milo ke dalam mangkuk atau bekas besar.
4. Tuangkan mentega dan susu dan gaul sebati ke dalam mangkuk berisi biskut dan Milo. Gaul dengan sebati.
5. Masukkan adunan ke dalam loyang atau acuan kek.
6. Tekan dan padatkan adunan menjadi satu lapisan seperti kek menggunakan sudu atau senduk.
7. Sejukkan dalam peti ais selama 3-5 jam sehingga adunan keras.


yum..yum..yum


Cadangan Hidangan:
1. Boleh dicampur bahan-bahan lain seperti kacang tanah atau badam.
2. Boleh ditabur dengan coklat rice atau coklat chips atau colourice untuk hiasan.

16 komen tak puas hati:

athirah hanafiah said...

kek paling senang nk buat. tak yah masuk oven atau pengukus. hehe
yg pnting sodapp tp manis sketlah. huhu..
lpas ni try buat kek kukus pulak. tu pun senang jugak cume kna kukuslah.. ngeee~

F.Aminurrashidd said...

dah settle tu, ko pass laa kat sinieh.. teringat kek batek yg perkampungan debat diraja ari tuh.. heh

amirah said...

weh terliuq ak tgok pic kek batik 2..
jum r wat ..

p/s:tima kasehla ang ber'susah-payah' carik resepi kek batik utk ak..

terharu sat..hak3

MENJEJAK DEWASA~ said...

ain cedapnye!!...

nak jugak2~

huhu...

MaMa MoDeN said...

salam semua..
nak tahu tak... masa ain form brapa dulu mama tak ingat dia pakar buat kek batik ni.. memang sedap.

tapi baru2 ni bila mama suruh dia buat, dia kata dah lupa...

wah! tata, ni dah siap cari resepi ni, balik cuti 1/2 sem ni nanti boleh lah buat ek... :)

♥cutebabygirl♥ said...

uihhhh..
terlioqq sat~
huhuuhuhu

nadianarzaray said...

ble mu nk wat n antar umah k nad???hehehehhe

HagakureKira said...

Dah buat nt leh la nk bertandang ke rumah lg.. nk bawa bekal balik rumah plak :D

ain fathihah said...

tira, kek batik yg senang ni pn x terbuat lagi..hehe nt dh rajin, aku minta resepi kek kukus kt hg plak noh..

pawez, haa kek hr tu sedap sbb noura yg buat, mlm tu dia x tdo sbb bt kek batik... aku tlg makan je.

mira, PTPTpu dah masukkk! jom3 buat

ain fathihah said...

amir, klu sedap baru ain bg..haha klu x sedap kna praktis smpai sedap dlu baru boleh bg org mkn..klu bg yg x sedap, alahai, jatuh lah saham i. hehe

ziela, bwa rice cooker tak kt kolej? boleh je hg nk buat..

kak nad, nk puding jagung lagii...yum3, sedap

ain fathihah said...

Mama sayang, hehe. dah lupa la nk buat kek batik ni. dlu rajin duk buat. tp bila lama x buat, mg tak ingat dah...

tetiba teringin nk makan donut panas2...huhu

MaMa MoDeN said...

salam ta,
pekaba?
mama mmg asyik tringin nak buat donat.. tapi hangpa semua takdak tak syok nak buat. kata kat kak tih, nantilah semua ada kita buat...

zuliana said...

seng btul buat kek lapis mudh dn cepat

Anonymous said...

sdp nyer lgi pon sng nk buat

Anonymous said...

SDP NYER terliuh air liur lgipon sng nk buat...

Anonymous said...

sdp nyer