mereka yang tegar

Tuesday, September 15, 2009

kami memang serius belajar. sungguh!

pandangan skeptikal siswa/i  UPSI jurusan selain Sains (Kimia/Fizik/Bio/Math) :

siswa/i Sains SKEMA. SKEMA? maksudnya, kurang bersosial, tidak gemar bertegur sapa, tak reti menyesuaikan diri dengan orang lain, hidup dalam kelompok sendiri (hah, ini pernyataan Fawez tuttt), terlalu kuat belajar sampai tak tahu dunia luar dan bla bla bla...

iyakah?

.

.

.

iya kot. mari saya buktikan. haha.

.

.

.

sebagai pelajar sains, makanya, kami ada masa amali. biasanya, satu subjek sains akan ada masa 3 jam amali setiap minggu. contohnya, semester ini saya ambil 4 subjek sains (3 major dan 1 minor),

3 jam amali didarab dengan 4 subjek = 12 jam terperap di makmal setiap minggu.

belum termasuk dengan 2 jam kuliah didarap 4 subjek = 8 jam kuliah seminggu.

.

.

.

mungkin itu sebab kami kurang bersosial dan kurang melawa. huh?

sebab kami dah lawa.

bukan..bukan..

kalau pakai lawa-lawa (jangok kata orang kelantan) dan bermekap-mekap pun,

cuma duduk dalam makmal 3 jam mengadap Drosophila melanogaster aka lalat buah.

berbaloikah?

TIDAK berbaloi langsung.

kalau diperhatikan, pelajar sains yang paling kelihatan tidak bergaya dan agak selekeh. bak kata Amy, budak Bio kelas kami ramai yang selekeh-selekeh. mungkin juga di Universiti lain, pelajar sains mengalami nasib yang sama?

entah.

.

.

.

Rupa muka tensi kena duduk dalam makmal Bio yang bosan dan tiada hiburan. ehehe, disebabkan lecturer tak kisah bawa laptop masuk Lab, makanya, tempoh menunggu eksperimen tamat dihabiskan dengan bermain-main dan menghiburkan hati. layan laptop laa!

............

....tapi tak ramai pun yang bawa. laptop 2 kg, senget bahu laa..

...........

..

opss! saya bukan macam Shakir yang main Counter Strike dalam Lab yee..

saya cuma main YouCam di laptop.

Shakir, pinjam laptop hang noh.

takleh?

eh eh, nak jugak!

(biasa la kan, perempuan memang suka snap gambar sendiri. abaikan)

Amy dan Ain. muka comel dan tensi.

gadis merah jambu.

tak tahu nak kata apa.

Shakir! Hang bagi lingkup kecomelan dan keayuan kueh seri ayu aku tau

The 'kumbang' in our class - Bio Sem 3

jejaka-jejaka mana pergi lagi?

dalam kelas saya 59 orang,

cuma ada 4 orang

diulangi,

4 orang sahaja jejaka.

ohh, jejantan lain tak tahulah mana menghilang.

Amy, Shakir dan Syahiran

mereka bosan lalu layan movie @ lagu di laptop.

aduhh, penyalahgunaan makmal

haa, ni baru ada gambar buat eksperimen. tapi, wajah bosan + mengantuk masih tak dapat disingkir dari riak muka Amy.

tengok gambar, Shakir masih curik-curik berchatting dengan Chenta Hatinya. mungkin.

eh?

banyak gambar lelaki?

haa, ahli-ahli kumpulan makmal saya adalah

Shakir,

Syahiran,

Stanley

dan Ain + Amy.

sob sob sob...

.

.

.

okay, dah habis masa amali Genetic. Jom masuk kelas Plant Fisiologi pulak.

masa untuk belajar, ok!


Mana semua orang? tak sampai lagi. saya snap wajah keliru + keluru diri sendiri.

kelas kosong.

saya keseorangan.

(sebenarnya ada lagi orang lain, tapi di hadapan saya. ehem, budak baik memang selalu berebut tempat di belakang kan? kan?)


Okay, Amy dah sampai. Kami lipat tudung ala-ala makcik, dan snap muka riang gembira.

Dr. Hashimah mana? ahhaa, dia dalam perjalanan.


Dr.Hashimah dah mulakan T&L (teaching and learning)

serius serius serius.

tapi gadis-gadis di belakang masih sempat menayang muka bila saya nak snap gambar.

ceh!

bila nak serius belajar ni?

.

.

.

statistik :

lebih 75% kawan-kawan kelas saya mendapat Dean List setiap semester.

(alahai Ain, baru dua semester pun dah kecoh)

biarlah!

12 komen tak puas hati:

ulat buku said...

salam....syakir paling cool....haha...
bapak smart...

klau ade anugerah pelakon paling meletup...konfirm syakir menang..hehe....

sori shakir ngumpat ckity nih...

Adi Muslim (I LOVE ISLAM) said...

x pe ain.. pas aku conteng muke korang satu class... mesti lawe nyer..huhuhu..

kuar je duit. lalala~

ain fathihah said...

apiz, seram la aku tgk cara hg calit2 muka org dlm blog hg tu..

tak nampak pn mana cantiknya.

haha.
apiz, kalau aku nk dimekap, aku nak nmpak natural beaty ja ah..
xnk nmpak mcm pakai tepung gomak..

lgpn, aku ni dh cun

ahaha

ain fathihah said...

to encik ulat buku aka shukri,
shakir mg senget.

tau tak masa kelas kimia hari tu, dia cabut janggut dia lepas tu bg kat aku.

simpan, katanya.

buat kenangan.

lepas tu shakir kata,
"ain, penemuan terbaru. janggut aku ni rupanya tumbuh anti-clockwise"

dan

"ain, panjang janggut aku adalah 10.5cm"

arghhh!

sah.

shakir mg senget

Luth Textile said...

ayoo 4 jantan saja kah? nampak sangat kamu sangat menghargai jantan - jantan tersebut, ain.. wahaha

:: fAzRa :: said...

hi...salam singgah

F.Aminurrashidd said...

hurm.. maen lappy dlm lab? Skemata ker camtuh? ahaha~ kirim salam laa kat Miyoko Anna toh.

a kl citizen said...

assalammualaikum

ain... penyakit tak melawa dan tak bersosial di kalangan pelajar sc ni sejak azali lagi

zaman akak pun camtu gak

ain fathihah said...

oh macam tu rupanya, Cikgu KL..

hoho, rasanya sesiapa patut buat kajian kenapa students sc tak melawa + melaram sgt..

hehe

Anak Pendang Sekeluarga said...

Sabda Rasulullah s.a.w:
Maksudnya: ” Bagi orang yang berpuasa ada dua kegembiraan. Pertama, kegembiraan ketika berbuka (atau hariraya) dan kedua, kegembiraan ketika bertemu dengan Tuhannya kelak”. Hadis riwayat Imam Bukhari dan Muslim.
Selamat menyambut hari raya Aidil Fitri dari saya,andai kata tersilap bahasa,maaf dipinta ye..hu3
Harap boleh tukar link…..lepas nie…(add la saya)

sepohonkayu said...

(senior ko datang!)

hahaha... suke janggut ko shakir...

macho la... macam rijal (lelaki)...

tak ramai lelaki skang berani nak pkai janggut...

memang besh janggut ko...buat penyubur isteri kelak... lalala~


huh! 1st time komen kat sini...
(sambil berlalu pergi dengan riang gembira...)

lalala~

ain fathihah said...

huh, jggut si shakir ni ada peminat rupanya.

ceh