mereka yang tegar

Tuesday, July 28, 2009

online assignment

bermula semester ini, melalui subjek Pembelajaran dan Perkembangan Pelajar, EDU (untuk kak aini & kak nadiah yang sedar angau menunggu konvo, nama lama subjek ni adalah Psikologi Pendidikan) saya diperkenalkan oleh Dr.Mahani sistem tugasan secara online.

....

.........

....namun, biasalah...dah nama pun benda baru (baru bagi kami, mungkin sudah terlalu biasa bagi orang lain), banyak pro & kontranya. banyak cakap-cakap belakang yang mungkin kedengaran terlalu negatif.

...

...

....apa lainnya cara menjawab tugasan secara online ini? (lain bagi saya okeyyy!)

.... 1. Dr. Mahani akan memuatnaik soalan-soalan secara mingguan. disertakan bersama link untuk jurnal yang perlu dirujuk. pelajar perlu membuat ulasan jurnal berdasarkan tajuk yang diberikan. jurnal ilmiah yang perlu dirujuk mestilah tidak dapat tidak yang diiktiraf kesahihan dan keilmiahannya. sila jenguk kalau berminat American Psychological Association

..... 2. masa menjawab ditetapkan. soalan dimuatnaik dalam portal myguru upsi pada hari isnin. dan perlu dihantar semula dalam ruangan online forum di myguru juga pada hari isnin sebelum 6petang.

...... 3. ulasan jurnal tau! bukan mengalihbahasa jurnal yang dalam bahasa inggeris ke dalam bahasa melayu..hehe

....

...... 4. ada yang kata, cara ni membebankan. menyusahkan. tidak praktikal bla..bla..bla! susah nak buka e-jurnal library upsi, sistem tidak mesra pelajar..! menyampah! haha..

....

..... 5. tapi bagi saya, saya agak menyenangi sistem tugasan secara online ini. yelaa kan, tak payah print out hasil tugasan dalam berkajang-kajang kertas A4..tak payah berebut-rebut naik bas untuk pergi bilik pensyarah bila nak hantar tugasan..duduk saja di depan laptop, tung tang tung tang bunyi keyboard laptop dan zaasss! tugasan siap dihantar. best la...

...

..jimat, mudah dan cepat! ye kan?

......

...6. haha, ini bukan entri membodek. cuma menyatakan pendapat saja.

4 komen tak puas hati:

a kl citizen said...

setuju dengan kaedah ini... innovatif w/pun kat tempat lain dah basi...

aineeA.S said...

akak ske pkai e-jurnal instead of cr jurnal sniri kt lib tuh. mse wat tesis, 99% jurnal yg akak refer sume e-jurnal..cara ni is more effective kn

athirah hanafiah said...

laptop memng bunyik dia tung tang tung tang ek?
hehe

nurulnadiah said...

hehe, seronok nak konvo, esemen online ke tak online ke, zeroooo.hehehe