mereka yang tegar

Thursday, June 18, 2009

hasil amatur photoshop. jangan kutuk!

Salam'alaik. Musim cuti yang agendanya cuma 'menyehatkan' badan ni, memang terasa bosan.
Entah macam mana hati ni terasa nak install Adobe Photoshop dalam laptop. Sebelum ni tak da.

-Baba, mana CD installer photoshop? nak install
-cari dalam beg CD warna hijau
-hijau muda ka hijau tua? (dah dua2 beg CD pun warna hijau)
-cari la dalam dua-dua beg tu
-wuu..huhu, okey

Sasaran mangsa bertubi-tubi pertanyaan : Luth
Sasaran blog kerap lepak : Luth Textile Dot Com
.........
Okayy, jom tengok hasil picisan ++ amatur

Ini gambar asal.
Motif jus oren yang enak, manis dan sangat menyegarkan.
Gelas jus tu pun agak besar. Straw boleh belit-belit lagi tau!
Harga : RM4.90 (perlu ke letak harga air ni??)
.
.
..

Ni gambar setelah di'edit'. Sebenarnya cuma nak tonjolkan jus oren tu dalam imej berwarna. Gambar latar yang lain tu, nak dalam imej hitam putih je. Tapi, entah macam mana jadi warna hijau plak.

tengok? saya memang sangat amatur.

===========================
===========================
===========================
Ini gambar kedua. Gambar asal. Motif sama juga. Tapi kali ni cuma nak tonjolkan imej buah oren tu. Gadis di sebalik oren adalah Cik Shery. Pinjam sikit muka hang, noh.



Ni hasil edit kali pertama. Gambar latar hitam putih. Imej oren pun menjadi. Cuma, sekeliling buah oren tu nampak tak kemas dan kaku. Macam gambar yang digunting dan tampal ja.. huhu

Tapi tak apa, cuba lagi. Masa nak 'potong' oren tu, saya tukar 'feather radius' dari 0 kepada 8. Jadi tak la nampak palsu sangat gambar ni. Haa, ni hasil edit yang kedua. Tapi, boleh terlupa pula macam mana saya tukar warna latar kepada hitam putih tadi. Ini pula jadinya.



tadaa!! ini yang ketiga. agak puas hati sebab target berjaya dicapai. Buah oren berwarna oren dan latarnya hitam putih.



Terima kasih pada model jus oren saya pada entri ini..hehehe.. Cik Sharifah Nadiah Al-Habsyee

15 komen tak puas hati:

myfr3ak said...

wahhh, lawooo..

kin said...

gile sedap itu air..
kecur oke!
;))

ain fathihah said...

TQ myfr3ak..

kin,
ayaq tu mg sedap.

nk cuba?

meh la..hehe

fez_the reds said...

perghhhhhhhhhh...

lawanyew...

besok jew awk tolong ajarkan lh x???

pas2 syer blanja awk air fresh oren dalam gmbr 2...

amacam...

♥ balkidz_hunny ♥ said...

ohh..okey ape..
sy pun x godek2 lagi cmne nak wat background itam putih..
leh la ajar nnti ;p

ummumishkah said...

sedap air tu..
UM pose ni.. terliur.. hihhihi
anyway.. nice job lah!

ain fathihah said...

TQ semua..

rasa lega bila xda kutukan
hehe

haa, air tu..
sapa yang terliur dgn beliau
bkn bawah tanggungjawab saya ya

saya boleh jamu mata tengok dalam ni je..
tak mampu nak belanja

mahal bebenor

Luth Textile said...

kamu, tolong edit gambar saya.
terima kasih

ain fathihah said...

aceceehhh..Luth

nini_uniey said...

da cntik da tu..
tp leh blaja lagi..
leh improve...
chaiyok2

LaDy Bit said...

yup..agak cantik 4 the beginner like u.....

ain fathihah said...

TQ semua

neem said...

terer3~ @@

a.s.m.a said...

ASSALAMUALAIKUM..ANDA TELAH DITAG..SILA KE BLOG SAYA UNTUK MENCOPY TAG TERSEBUT..ALL D BEST (^_^)

ain fathihah said...

kak ain sabrina, tag ditangguh seketika. huhu