mereka yang tegar

Monday, November 09, 2009

persediaan exam Ain Fathihah

Lain orang, lain ragamnya menghadapi peperiksaan.

Alhamdulillah, tiga subjek dah selesai. Selesai peperiksaan bukan bermakna jodoh sudah tamat. Kalau-kalau panjang jodoh, mungkin akan jumpa lagi subjek itu semester depan (ahh, jangan!)

 

Entri kali ini, saya nak kongsi apa persediaan saya sebelum menghadapi peperiksaan akhir semester tiga.

Peringatan : Ini bukanlah blog pakar motivasi, maka apa yang saya lakukan perlu difikirkan beribu-lemon kali sebelum dijadikan panduan.

 

UBI 1042 English for Communication 2

Saya ni sejak anak-anak memang ketara kelemahan saya dalam subjek ini. Bahasa Inggeris. Mungkin sebab saya kurang rajin membaca bahan-bahan bacaan berbahasa inggeris, dan juga kurang rajin menelaah subjek ini.

 

Laptop saya memang tiada lagu-lagu inggeris. Semuanya cuma lagu-lagu melayu (malaysia-indonesia). Balik-balik lagu yang saya ulang, Sudirman, P.Ramlee, BPR, Ukay’s, Opick, Ebiet G.Ade dan lagu-lagu lama. Jangan cuba-cuba nak cari lagu baru dalam laptop saya, err, takda rasanya.

 

Nasyid? Heh, cuba la cari. Sapa jumpa lagu nasyid dalam laptop saya, saya belanja makan kentang goreng.

 

Kalau tak terasa nak dengar lagu, saya cuma akan ulang-ulang dengar ceramah motivasi Dato’ Fadzilah Kamsah.

 

Kesimpulannya, laptop saya memang membosankan.

 

Maka, sebagai persediaan menghadapi paper EC 2, saya punggah-punggah folder CD, cari CD lagu Inggeris yang ada dalam simpanan saya. Sambil dengar lagu, saya cari liriknya dan cuba nyanyi sama. melalakkk! Hujan tak hujan, belakang kira. Hehe.

 

Barulah saya tahu lagu-lagu inggeris ni memang sedap didengar oleh telinga.

 

Boy I missed your kisses all the time but this is

Twenty five minutes too late

Though you travelled so far boy Im sorry you are

Twenty five minutes too late

 

Ngee, best gak cerita dalam lagu ni. Jadi sapa-sapa yang ada simpan perasaan pada seseorang tapi tak terluah, cepat-cepat la jumpa mak ayahnya dan masuk meminang. Haha.

 

Because of you

I will never stray too far from the sidewalk

Because of you

I learned to play on the safe side

So I don't get hurt

Because of you

I find it hard to trust

Not only me, but everyone around me

Because of you

I am afraid

 

Waa, lagu ni lagi menyentuh hati. Terus saya cari klip video lagu ni. Meleleh beb. Kisah seorang anak yang jadi mangsa perceraian ibu bapa. Anak tu jadi tak yakin diri, rasa susah nak percaya orang, dan rasa hidupnya kosong. Uhuhu..

 

I don't care who you are

Where you're from

What you did

As long as you love me

Who you are

Where you're from

Don't care what you did

As long as you love me

 

Ni pun, hehe.. tapi, cinta sedalam mana takkan buat hidangan tengah hari turun dari langit kan?

Boleh ke seorang lelaki tu cakap,

“I takda kerja, I takda harta. Tapi I ada cinta yang segunung tinggi untuk U. Kawen la dengan I, demi cinta suci ini”

 

Haa, kamu perempuan-perempuan. Sila jauhi lelaki macam ini. Ini lelaki yang tak bertanggungjawab. Kamu takkan boleh pergi kedai runcit dan cakap, “pakcik, saya dan suami saya sudah seminggu tiada apa-apa untuk dimakan, tapi kami ada cinta yang hangat membara. Boleh tak beri kami beras sekilo dan sardin tiga tin?”

 

TBG 2013 Genetik

 

Buku rujukan berharga RM85 setebal 3cm masih suci murni dan bersih hingga ke hujung semester. Ini bermakna, Ain Fathihah sangat pandai menjaga buku. Ok tipu saja. Sebenarnya jarang belek buku Genetik tu, maka sebab tu la buku tu masih berbau kedai. Huhu, adik-adik, jangan tiru macam saya.

 

Hampir peperiksaan, baru saya membuka dan membelek buku Genetik pada mana yang patut. Kemudian baru lah sedar, buku ni sangat menarik. Biasa la kan buku Biologi, banyak gambar dan warna-warni.

 

Pensyarah selalunya akan bagi tutorial sebagai assignment untuk dikunyah dan dihadam sebaiknya. Maka, buatlah tutorial yang pensyarah beri itu sesungguh hati. insyaAllah bermanfaat untuk masa depan kamu. Hehe.

 

TQ Dr.Fatimah!

 

TKU 1033 Kimia Asas 1

 

Ini memang antara subjek yang kurang mendapat kasih sayang saya. Quiz 1 dan Quiz 2 memang hancur sehancur-hancurnya. Bila kuiz rendah, bermakna carry marks rendah. Bila carry marks rendah, memang membantutkan semangat dan rasa ‘down’ sangat. Eh bukan Down Syndrome ya.

 

Dua hari sebelum exam subjek ini, saya selak kertas soalan kimia tahun 2006.

Erm,

 no 1.....errr

No 2....iskk

No 3.....errr

No 4....zzzz (tertidur)

No 5....errr

No 6....iskk

No 7...hurm..

No 8...ermm..

No 9...waa..

No 10..waa!!!

 

10 soalan pertama pun saya dah tak reti jawab. Arghhh! Ini bukan perkara alang-alang nan kepalang (bak kata Abg Din). Terus rasa sangat takut dengan kebodohan diri. Serta-merta nak ketawa dengan kebodohan diri.

 

Tapi, tetiba ‘hujan’ lebat..menderu-deru ‘hujan’. Sob sob, boleh pulak saya menangis teresak-esak sebab tak mampu nak jawab soalan. Takut, ketaq tali perut che’!

 

Lepas menangis, biasa la mesti rasa pening kepala. Kemudian tertidur semalaman tak study. Maka hanguslah sepetang dan semalaman tanpa menelaah. Entah apa-apa ja lah si Ain Fathihah ni.

Jangan tiru macam saya.

dua subjek lagi.... jom study!

9 komen tak puas hati:

MENJEJAK DEWASA~ said...

kuatkan semangat!!
chaiyo2 ain!!...
ehe~

ain fathihah said...

1st time blogger menjejak dewasa tgl komen kt sni.
TQ ya atas semangat. hehe

a kl citizen said...

assalammualaikum ain

teringat zaman akak kat universiti dulu... ambik Biochemistry, ala2 Ain jugakla belajarnya...

banyak membuang masa, akak ni masa dulu2... asyik berjalan ke bilik kawan...lepas kuliah tak pernah menelaah...ulang balik nota2...

dah tua2 ni sesal lah sikit...alhamdulillah lepas

so, ain.... belajar lah betul2

CikGu_MaN said...

HAAHAHA... ain.. banyakkan dgr lagu omputeh yeeer...

~ngeee~

MuhD NoR AzyM said...

Hmm..hang cuba dengar lagu Michael Jackson - Man In The Mirror. Mmg best lirik lagu dia..=)

ismiaisha said...

chaiyok ain...

cri kta study mmg lebih kurang..
cuma aku baik skit dari ang...
heheheh~
:D

ain fathihah said...

weh ct ecah, jgn la banding kita dua..dah tentu hg jauh lg baguih dr aku..

ain fathihah said...

TQ cikgu cl. pesan org berpengalaman mg kna ambil. terima kasih daun keladi

Insan Marhaen said...

aku pun tak lama lagi akan lalui final exam. Exam untuk pencen dari jadi manusia, heee.... seram gak!