mereka yang tegar

Friday, January 16, 2009

budak sains skema ke?

Latar Tempat : Hentian Bas (pintu timur UPSI)
Latar Masa : 5.00petang. Hari redup. Berangin sepoi-sepoi.
Latar Masyarakat : Siswa/i UPSI (KUO, KHAR). Baru pulang daripada kuliah, sedang menunggu bas hendak pulang ke kolej kediaman. Ada juga yang baru tiba ke kampus dan menuju destinasi masing-masing.

(Dua orang gadis duduk bersebelahan di tempat menunggu)

Gadis1 : .................(Muka letih)
Gadis2 : (Berbual di telefon.....bla3.....ok bye)

Gadis2 : (Senyum)
Gadis1 : (Membalas senyuman)
Gadis2 : Hai, nak gi mana?
Gadis1 : Assalamualaikum. Nak balik KUO (dalam hati berfikir, isk budak ini, ni kan hentian bas untuk bas ke KUO atau KHAR, takkan la nak ke pekan plak)
Gadis2 : Awak course apa? Muka awak macam familiar ja. Orang kelantan ke?
Gadis1 : Eh tidak la. Saya orang Penang. Course Biologi, sem dua. Awak? (cehh, muka aku ada rupa orang makan budu hari-hari ke?)
Gadis2 : owhh patut la skema je awak ni ya. Budak sains memang skema kan? dah la sombong, tak reti bersosial plak tu. Saya tengok budak sains berkawan sesama perempuan ja. Macam terkongkong ja budak-budak sains ni kan. Dah la tak reti bergaya, sepesen ja saya tengok semuanya..bla bla bla....potpet potpet...bla bla bla..... tak macam kami budak-budak course seni ni..tak skema, geng gempak, life happy memanjang ja..bla bla bla
Gadis1 : (muka kosong tak berperasaan) iya ka macam tu..
Gadis2 : Memang macam tu pun (nada sombong)
Gadis1 : (Senyum) Erm, kami budak-budak sains, kami pandai. sebab tu kami skema. Orang-orang yang mengikut peraturan memang bijak-bijak sebab kami tak dak masa nak berpoya-poya dan bersosial ntah pape. Tak macam awak kan?
Gadis2 : (diam. muka kelat) OK la saya naik bas dulu. Bye.
Gadis1 : OK (aikk, tau pulak nak marah, tadi dia kutuk aku kaw-kaw, takpa pun? hehe, terasa hati la tu. padan muka)

Ain teringat pada kuliah Pembangunan Sahsiah malam rabu lepas. Manusia ini diciptakan mempunyai pelbagai personaliti yang membezakannya dari satu sama lain. Personaliti masing-masing ini la yang menjadikan kita sebagai manusia, makhluk yang unik.


la la la.....

4 komen tak puas hati:

athirah hanafiah said...

hahaha..
berhidung tingginya budak ni..
hidung hang rendah sngt kot.. tu yg die kata hg budk kelantan tu..

rasasayang said...

haha
baek2 sket ckp noh
hidung aku lg tggi batang hidungnya berbanding hg tau!

zai said...

pon slalu org kata bdk klate time study dl...anak penang jati pon leh kata org klate..adesss

Budak_Anti_Skema'93 said...

Ye ke budak sains skema? Aku dak sains tak de skema pon.. Ish, ngok ngek la org tue. Sombong semacam tul. Tak penah agiw jumpe org cam tue. Nak pulaks rasenye jumpe ngan manusia cam tue.. hehe ...

>PeaCe No WaR<

>_~