mereka yang tegar

Wednesday, November 16, 2011

ilmu pun takda hang gatei pi bercinta

ini entri mengata diri sendiri. saya cerita mengenai saya. bukan kamu. bukan kamu. dan bukan juga kamu. ini mengenai saya. kalau ada persamaan, mungkin sebab fitrahnya manusia ada ciri dan sikap yang hampir serupa.

hehehe.


Nombor satu

Sayang, jom kawen?

Bila?

Bulan depan.

Isk merapu. mana boleh. Abang belum kerja. Rumah takda. Duit pun takda. nanti macam mana nak jaga Ain kalau abang belum mampu.


Nombor dua

Wei adam pasaipa hang tak kawen lagi?

gila hang. aku duk belajaq lagi. kerja pun takdak. takkan nak bagi bini aku naik moto kapcai ni kot. lagipun aku nak bagi dia makan apa, aku pun kena catu makan. awat hang nak sponsor ka?

haha banyak cantik. nak kawen free pi bagi kena tangkap basah la.


Nombor tiga

Jenab, dengaq kata hang nak kawen tahun depan ya?

Haah insyaAllah. tahun depan. sementara tu sempat la aku belajaq masak dan belajaq buat keja rumah dulu. kalau kawen la ni, mampuih la hari-hari laki aku makan mi tomyam cap Maggi pasai aku tak reti masak.


Nombor empat

Saripah, pi hospital buat apa?

Aku nak kawen. pi buat ujian thalassemia, ujian HIV dan medical check up. kursus kawen pun aku dah pi dah. baju kawen dan persediaan-persediaan kenduri dan 50% siap.

Oh, tahniah, tahniah. bila hang hang kawen ni?

Disember 2012.

aik lambat lagi? ingatkan disember tahun ni.

yala benda penting macam ni, kena la bersedia awai. mudah nanti tak kalut-kalut kemudian hari. nak kawen ni sekali ja seumur hidup, aku nak pastikan majlis aku nanti berjalan lancar.


Nombor lima

Ain Fathihah sibuk tanya orang? hang bila nak kawen?

uishh aku nak kawen dah ni. bapak aku ja belum bagi. permata yang hilang pun dah habeh study dah. kena la bersedia zahir batin kan.

amboi, yang tu ja tau!

keh keh keh.


seronok dengar cerita orang yang akan berkahwin dalam masa terdekat buat persiapan kahwin kan. membuak-buak rasa hati Ain Fathihah nak kahwin juga tapi apakan daya duit tak ada wali mujbir pun belum kasi izin.

bakal pengantin lelaki sibuk cari duit untuk kos belanja kahwin, sibuk buat dua tiga kerja sambilan untuk pastikan dia dah ada bekalan untuk isteri selesa selepas berkahwin. sibuk juga baca e-book permata yang hilang, keh keh keh. si lelaki jugak dah kalut fikir, lepas kahwin nak duduk rumah mana? bakal isteri dah warning takmau duduk dengan famili sebab nanti nak manja-manja kena jaga garisan cover line. nak cari rumah sewa perlu kos juga untuk perabot dalam rumah.

bakal pengantin perempuan sibuk belajar memasak sebab takmau kena bambu dengan mak mertua. tapi biasanya pihak perempuan ni lebih sibukkan persiapan untuk kenduri kawen. mau stress kena makan ubat stress la bakal pengantin perempuan sebab banyak perkara kena urus. itu belum lagi ambil kira kena jaga badan, kena diet takut baju pengantin tak muat di hari kejadian (hari kenduri). mak-mak menakan jugak dah pesan jangan lupa pi spa buat lulur pengantin untuk naik seri masa bersanding.

pheww.. banyak benda kan kena fikir. pening, pening. Baba, saya nak kawen koboi saja boleh kah?

tapi kan, dalam banyak-banyak persiapan, berapa ramai antara kita yang fikir macam ni,

"isk boleh ka ni aku kawen? layak dah ka jadi suami? baca Nurul Ain Al-Fathihah dah betul? ilmu dah cukup ka aku ni? nanti nak bagi tazkirah apa kat bini lepas solat magrib jemaah? takkan nak tolak bini jadi imam kot kalau aku tak yakin nak jadi imam?"

sebut saja bab nikah kawen, memang la kan. tak kira lelaki perempuan, masing-masing teruja. bezanya ada orang teruja dalam diam, ada orang teruja ketara boleh dibaca.

bagi lelaki yang bakal jadi suami, dah tahu ke sepanjang-panjang tempoh haid berapa lama? sepanjang-panjang tempoh suci berapa lama? sependek-pendek tempoh suci dari haid berapa lama? tempoh nifas berapa lama? darah istihadah tu darah keluar ikut telinga ke ikut mulut?

eleh eleh Ain Fathihah bikin gua cuak, kata lelaki. itukan hal ehwal perempuan. perempuan la kena tahu belajar. lelaki takda haid. buat apa nak belajar pasal ni.

eleh eleh lelaki. kamu kan suami. kamu kan bakal bapa. kamu perlu tahu ilmu-ilmu ni semua untuk ajar anak bini isteri dan anak-anak-anak-anak kamu. jangan sangka semua perempuan tahu hal ehwal badan sendiri.

saya pula, sebagai bakal isteri, bakal ibu. cukup dah ke ilmu di dada. kalau ain-junior-to-be tanya nanti, 'mami, benarkah tuhan itu ada?', saya dah ada jawapan ke? mampu ke saya nak memperkenalkan Allah, konsep iman dan tauhid pada anak-anak-anak-anak saya nanti?

pheww.. menggeletar. sah! ilmu pun takda hang gatei pi bercinta.

nota tumit : tulis tesis tak siap-siap. entri dalam blog dah berlambak-lambak. ada ka patut?

7 komen tak puas hati:

♥ HeRWaNa HeRMan ♥ said...

salam..
nota tumit tue aku suka..
haha..

Akim Iqbal said...

Hai duk kawin ja ni..

a kl citizen said...

kawin cepat dan mudah, berkat rumah tangga.. ain :)

HEROICzero said...

banyak benda kena fikir.

*yang bab permata yang hilang tu , kah kah kah memang gelak guling2 !

Nabilah Najmuddin said...

insyaAllah, niat yg baik tu pasti ada jalannya n mudah2an dipermudahkan jalannya oleh Allah. doa kami mengiringi perjalanan hidup kalian berdua. semoga berjaya mengumpul 'bekalan' yg perlu utk sebuah rumahtangga. amin. =)
n, all the best utk tesis ye, k.ain.

Ruby said...

p tulis thesis bagi siap dulu, baru cerita kawen.haha

syahira ariff said...

hahha
aku suka statement kau
bakal isteri nk duk rumah sndiri sbb nak manja manja,xnk ada garis cover line
yer la,adab la kalau kawen,mana best duduk ngan kuarga lelaki,
kna jaga hati ipar duai lagii
sialp2 boleh bergaduh dgn menantu mertua yg lain kesnya,mau berlumba2 pikat hati mertua
x selesa un