mereka yang tegar

Monday, February 04, 2013

nyamuk cium tak dosa

baru-baru ini saya dapat berita seorang kawan seBio di UPSI, Hasmalina Hassan kena demam denggi. tiap-tiap kali saya dengar ada kenalan yang kena denggi, mesti saya akan tersenyum. bukan senyum suka sebab orang tu ditimpa musibah. tapi senyum sebab teringat kenangan masa saya kena demam denggi dulu.

dulu? agak lama jugak lah. semasa saya tingkatan lima. lebih kurang dua bulan sebelum SPM (tahun 2006). memang miung-miung la masa jawab SPM dulu, sebab belum sembuh sepenuhnya lagi. oleh sebab cerita sudah lama dan saya ingat-ingat lupa, maka saya nomborkan penceritaan saya.

1. saya ditahan di wad hospital pulau pinang selama dua minggu, termasuk empat hari di ICU.

2. sangat seksa kena demam denggi sebab ujian darah dilakukan setiap hari. bila dah banyak kali buat ujian darah, saya dah tak rasa apa bila nurse mai cucuk lengan ambil darah. siap boleh sembang-sembang lagi. lengan pun serupa lengan penagih dadah, penuh lubang cucuk.

3. masa di ICU, ada lebih kurang 7-10 katil yang ada pesakit. cuma saya seorang saja pesakit yang boleh bercakap-cakap. pesakit lain yang ada di ICU semuanya koma. ada yang berbalut hampir seluruh badan. seram bila dengar mesin denyutan jantung tu berbunyi panjang tanpa jeda. titttttttt........... lepas tu bleh dengar doktor dan nurse kecoh-kecoh di katil tu.  eh, dah meninggal. sepanjang dua minggu di wad, rasanya ada tiga kematian di katil sebelah saya.

4. masa di ICU agak seronok sebab katilnya ada suis untuk laraskan ketinggian. jakun lah saya asyik duk memicit suis tu, sampai kena marah baru saya berhenti main suis di katil. lepas tu boleh minta TV. gigih nurse pelatih usung TV atas meja yang ada roda supaya saya boleh tonton. haha. nak berak kencing pun nurse mai tadah mangkuk. haha. tapi masa tu saya tahan berak sebab tak sanggup nak berak sambil baring. kui3.

5. masa di wad biasa, dek demam yang terlampau panas, sekumpulan nurse lap-lapkan badan saya untuk turunkan suhu badan. depa tanggalkan baju hospital, lapik selimut dan lap seluruh badan termasuk di tempat-tempat sulit. sebelum tu, nurse dah tarik tabir untuk halang pesakit katil lain dari skodeng saya lah. masa tu saya sedar tak sedar saja, sebab rasa tak daya nak buka mata. tapi tahu dan dengar apa yang berlaku. bila keluar wad dan kembali ke sekolah, saya ceritakan pada kawan-kawan. siap cakap, "weh, aku rasa macam dicabul". mujur la masa tu badan pun tak berapa nak wanita sangat. sekeping ja. wakakaka!

6. berat badan saya semasa di tingkatan 5, adalah 35kg. lepas keluar hospital, berat saya turun sampai 25kg sahaja. dah macam cicak dah. kurus kering. hari pertama saya ke sekolah selepas sembuh dari denggi, saya kena tahan dengan pengawas sekolah sebab pakai tudung dengan kerongsang (peraturan SMKA (P) AlMashoor, kerongsang adalah barang haram). apa nak buat, terpaksa pakai kerongsang sebab tudung sekolah sangat-sangat longgar.

7. sepanjang dua minggu di wad, dua orang kawan kelas yang boleh dikatakan setiap hari mai melawat saya selepas habis waktu sekolah adalah Munirah Haji Sultan dan Shahdatul Amira. padahal saya bukanlah baik sangat dengan kedua-dua mereka. saya selalu cari pasal dengan Shahdatul sebab dia Ketua Tingkatan lepas tu dia suka berleter meja saya semak, saya tak hantar homework dan lain-lain kesalahan. keh3. saya juga suka cari pasal dengan Munirah sebab saya rasa dia tak normal bila dapat markah Add Maths 95% ke atas. dah la pernah dapat 99%. haloo! orang normal biasanya gagal la subjek tu. muahaha! contohnya saya.

8. rasa terharu dan disayangi bila hampir semua kawan setingkatan mai melawat di hospital. penuh wad dengan budak berbaju sekolah. haha. saya ingat lagi, Haziela Hamid menangis masa tengok saya di wad. sedih katanya bila tengok keadaan saya masa tu.

9. bila saya dah kembali bersekolah, ada kawan-kawan yang cerita satu perkara lucu (sekarang rasa lucu. masa kejadian, berderau darah). elok saja saya dimasukkan di ICU untuk rawatan lanjut, pihak sekolah buat pengumuman ke semua kelas di sekolah. pengumuman kurang lebih berbunyi begini. "marilah sama-sama kita sedekahkan al-fatihah kepada pelajar kelas 5 Melur, Nurul Ain Fathihah"...bzzz ngeonggg eonggg bzzzzz. elok sebut nama saya, PA sistem bermasalah. ramai yang ingat saya dah al-marhumah. tak lama lepas tu baru la diumumkan semula yang saya dimasukkan ke ICU. alhamdulillah, masih bernyawa.

10. saya hampir-hampir kena denggi berdarah. sebab tu kena masuk ICU untuk pemerhatian rapi. doktor cakap, kalau keluar darah dari liang roma, maka tamatlah riwayat. huhu. rasanya masa tu kalau keluar darah dari liang roma pun, saya tak perasan sebab seluruh badan saya dah jadi warna maroon. mulanya bintik-bintik merah, kemudian tompok merah, bila tompok-tompoh merah tu makin besar dan bercantum, jadilah saya bak udang karang.

setakat ini saja perkongsian saya perihal denggi. alhamdulillah diberi nikmat dan peluang sampai hari ni untuk hidup.

2 komen tak puas hati:

Faiezah S Farid said...

wei..kngan plng x leh lupa..mula2 tu ingt x serius bla dah smggu,lps pngumuman,semua orng serbu nak p mlwat hg..penuh bas bdak klas kita ja..tgok hg mcm tu,mmg luruh jntung tau..ngan rmbt berdandruff,badan ketaq2 sbb terkejut tgok kami mai byk2 orng..seriously, unforgettable moment..

Miss Dilla said...

weii...eh, assalamualaikum.. :P
hg lupa nk mention, ms hg kena denggi nih, bulan posa.. selamba badak ngidam eskrem,choc cake bagai.. ak siap p bli bg hg mkn.. makan depan budak laki ms tu baya kita jugak segan2...ak igt lgi weh... bdn hg tompok2..creepy weyh! :P