mereka yang tegar

Saturday, February 19, 2011

Rukun nikah + 1

Rukun nikah dibahagikan kepada 5 iaitu,

1. Pengantin lelaki
Pangantin lelaki mestilah seorang Islam, baligh, berakal, tidak berada dalam ihram atau umrah, tidak dipaksa kahwin, tidak beristeri lebih dari 4 orang, lelaki yang tertentu dan perempuan yang ingin dikahwininya itu bukanlah mahramnya.

2. Pengantin perempuan
Pengantin perempuan mestilah seorang Islam, tidak berada dalam ihram haji atau umrah, bukan isteri kepada seseorang, tidak berada dalam iddah dan perempuan yang tertentu.

3. Akad (Ijab & Qabul)
Di antara syarat-syarat akad ialah lafaz yang digunakan mestilah lafaz khas yang membawa maksud nikah atau kahwin serta tidak diselangi dengan perkataan yang lain dari maksud nikah atau kahwin di antara ijab dan qabul. Tidak boleh diselangi dengan diam yang lama antara lafaz ijab dan qabul. Hendaklah bersamaan maksud antara lafaz ijab dan qabul. Lafaz ijab dan qabul tidak dikaitkan dengan sesuatu perkara serta tidak dibenarkan had atau tempoh masa bagi perkahwinan itu.

4. Wali
Syarat bagi wali ialah mestilah seorang Islam, baligh, berakal, merdeka bukan seorang hamba, seorang lelaki yang adil, tidak dipaksa, tidak berada dalam ihram haji atau umrah dan bukan seorang lelaki yang fasik.

5. Dua orang saksi
Syarat-syarat bagi saksi ialah mestilah beragama Islam, baligh, berakal, merdeka bukan seorang hamba, dapat mendengar dan melihat dengan baik, tidak pelupa atau nyanyuk, memahami bahasa yang digunakan semasa lafaz ijab dan qabul dan tidak terkena atasnya menjadi wali.

5rukun ini yang saya belajar semasa Pend.Syariah Islamiah tu..tapi di Malaysia, kita ada satu lagi tambahan iaitu

sijil kursus nikah kahwin

yeah, saya sedang mendapatkannya.. bila dah ada sijil nanti, cukuplah saya dah lepas syarat 2, 4 dan +1 itu. setakat ini saja yang termampu. hehe

3 komen tak puas hati:

kapten said...

alhamdulillah...dah boleh kawen dah nie....

Insan Marhaen said...

anak kucing memakan bawal,,
tidur nyenyak di waktu pagi,
baguslah kalau bersedia dari awal,
senang bila tiba masanya nanti.

HEROICzero said...

hahaha tak abes2 post kawen dia. =)