mereka yang tegar

Tuesday, April 27, 2010

Sejauh mana roommate beri kesan pada kamu?

Teman sebilik maksudnya sesiapa saja yang berkongsi bilik dengan kamu. Iyalah, bagi pelajar U yang menetap di kolej, pihak kolej kediaman takkan beri kamu duduk bilik seorang diri, melainkan bilik tu memang kapasitinya untuk seorang.

bilik kapasiti 2 orang (bukan bilik sebenar)

Semasa di matrikulasi, bilik agak luas dan 1bilik duduk 4orang. Makanya saya ada 3orang teman sebilik yang baru kenal (lain gaya lain ragam lain dialek) dan perlu ambil masa secepat mungkin untuk sesuaikan diri masing-masing. Bangun tidur, ngadap roommate. Masa makan, tengok roommate. Nak tidur pun, pasti nampak roommate dulu.

 

Jadi, sebagai pelajar, sejauh mana roommate beri kesan pada kamu?

 

1.Roommate ku, sahabatku.

 

Kamu dan roommate sangat sekepala. Kalau kamu gedik, dia juga gedik. Kalau kamu skema, dia juga skema. Kamu suka pakai tudung polka dot hitam dot putih, dia suka pakai tudung polka dot putih dot hitam.

 

Kamu berdua selalu ada pemikiran yang sama. Bonus, sekelas. Maka kamu dan roommate akan jadi seperti belangkas. Tidur berdua. Lab partner. Makan bersama. Assignment bersama. Sampaikan kamu tak sedar dunia kamu cuma ada dia, dan dunia dia ada kamu.

 

Kenalan lain? Ahh persetankan. Roommate ku dah memenuhi segala macam keperluan.

 

2.Roommate silih berganti.

 

Kamu tidak kisah teman sebilik yang bertukar ganti tiap semester. Siapa pun dia, kamu terima dia seadanya. Layan elok. Kamu menghargai roommate kamu, sepertimana kamu menghargai kawan-kawan rapat. Kamu sebolehnya mengenal rapat roommate dalam masa singkat 1semester.

 

Tambah kenalan, tambah kawan. Tak rugi kan?

 

3.Roommate aku sapa ek?

 

Kamu tak cuba kenal roommate kamu. Bilik yang dikongsi bersama bak bilik hotel. Balik bilik untuk tukar baju, mandi dan tidur. Nama roommate? Cuma tahu nama ringkas (itupun keliru). No telefon? Eh nak buat apa ambil no telefon dia.

 

Kalau roommate kamu hilang (tak balik bilik) selama seminggu, hari ke-5 baru kamu perasan yang roommate kamu tiada. Nak hubungi? Tak tahu bagaimana.

 

Ah, lantak. Aku tak masuk campur hal orang.

 

Kamu?

41 komen tak puas hati:

RUBY said...

aku type 1...hehehe...roomateku, sahabatku!!!

ain fathihah said...

yeah rubi. dapat dilihat itu. kekalkan kebahagiaan kamu dgn roommate tersayang kamu ya!

F.Aminurrashidd said...

aku type 2 campo 3 siket2x. heheheh... dia x nak amek no aku.. lantak. hahahah..

adikqimie said...

roomate memang sahabat.. tapi kalau pinjam baju x basuh.. tu dah lebih.. huhuhu

embun d tengah malam said...

i roomate pun i kawan,,dengan semua pun tak kisah saper saja i berkawan,yang penting orang tu ada rasa ikhlas..hhehhehe..

emma said...

sy type 2. ade gak la sikit2 type 3. tp rsnya type 2 tu la plg slu. roomate kdg2 menyakitkan hati, bila tak serasi ngan kita. sy ade byk experience dlm hal ni :)

f_aRa_aINa989 said...

ain, sabar...tau hang x sabar nak dapat roomate..=p

amirah said...

kalau lah aku type 1...hak2

ummumishkah said...

itu pasal roomates, kalau yg dah berkeluarga pulak pasal jiran. Kalau dpt yg OK alhamsulillah! Kalau tak OK boleh bikin sakit kepala tau! :)

miss nina said...

saya tak ramai roomate. sebab jarang pindah kolej (dulu2 la)

roomate yg baik saya anggap adik beradik sampai sekarang :)
wah..wah..wah...

Fiq said...

sahabat ku, roomate ku... erkk...

ain fathihah said...

pawez, aku tau hg agak bermasalah dgn roommate hg! hehe.

kimie, kalau roommate sama saiz, boleh la saling pinjam baju.

embun, ya berkawan biar seribu, kalau mampu cari sejuta kawan, buat la..

ain fathihah said...

emma, memang parah kalau dapat roommate yg menyakitkan hati. nak ngadap dia paling kejab 1semester!

ummumishkah, ya saya baru ada pengalaman dalam konteks pelajar & roommate. hehe nanti dah hidup dgn masyarakat, memang merasa la pengalaman dgn jiran tetangga pulak

ain fathihah said...

miss aina, sesetengah orang rasa lebih selamat sebilik dgn orang sama dr awal pengajian, sampai habis. setengah yg lain plak seronok tukar2 roommate. kawan baru.

fiq, kamu type 1 ya?

ain fathihah said...

faina, ya ya ya. memang tak sabar sgt nak dapat roommate nih. hak3. 1sem duduk sorang, sgt lah heaven! best tau.

mira, KALAU la hang type 1. maknanya hg teringin nak ada roommate type 1 kan. hehe. nanti aku slowtalk dgn roommate hg okay! haha

alif.nun.ya.nun said...

aku type II kott type I pon ade..tp semestinye bukan type I n II diabetes mellitus..haih~

+qAsiH naDiRa+ said...

rumate adalah kwn ku!oyeah~kne la ambik tau hal masing2 kan~no 1~

sya said...

type 1!
roomate ke, housemate ke (rumah sewa), semua nya memang kamceng yang amat. kalau tak ada, rasa sunyi sepi je bilik/rumah tu... hehe

~LoVE PiNk~ said...

semua yang diatas kot..
hehehhe

jakob88 said...

rumate ku ade yang baek n ade yg cm siol sket..so ape pn..die tetap rumate kte..nak xnk pn kne dok gak..tu la teman selame setahun

Mommy Lyna said...

salam ain,

wahh cite pasal roomate teringat roomate akak

ktorang roomat kat u sejak 1st year sampai final year

mmg selalu gaduh. tp bila dah kerja kat tempat sama, jadi kamcing :)

ain fathihah said...

DatinSri Anen, sudah2..jgn hg sebut lagi pasal diabetis mellitus type I and II tu tau! hehe

dira, hooyehh, bestnya dapat roommate sekepala kan

ain fathihah said...

sya, betul2. bila housemates takda, rumah sunyi sepi. tapi bila ada, adoii riuhnya kalah pasar tani. hehe.

wahh cik Love Pink banyak pengalaman dgn roommate ya

ain fathihah said...

jakob, yup setuju dgn kamu,
terima roommate seadanya. kalau kita rasa dia teruk, maybe dia pun rasa kita teruk.

moomy lyna, best la macam tu. mesti banyak kenangan bersama kan. dah rasa mcm adik-beradik agaknya

Rashid said...

salam
roomate sepatutnya rapatle. Selalu borak.. kuar jalan..

Pentingya roomate yang memahami dan boleh masuk gang.. hehe

azuan said...

aku no.3~ aku sentiasa di bilik. boleh kata 24 jam dalam bilik je hahaa..tapi rumateku ke mana menghilang ku tak tahu~

Ad Rifza said...

Salam Ziarah..Roomate Abg Ad bestfren Abg Ad sampai skrg..hehe.. Alhamdulillah..Ada masalah bila dh d alam pekerjaan ni masing2 still boleh tolong menolong..Tak rugi kan? :) ..Nice blog..

NichKhun said...

wahh cam best je bilik kat atas tu... hehehee
saya sayang rumet saya lah !!!
dorang sgt secocok dgn saya..
kekekeek

ieQa sWetLuv said...

ika de msalah ngan rumate.. tak faham ngan spesies angin pasang..huh~

iqbalsyarie said...

Oh!gila betul la..ada lagi ek roomate jenis ke3 tu.haha

Insan Marhaen said...

Masa IM belajar dulu memang tak berapa ngam dengan room mate sebab depa senior. Jadi selalu lepak kat room lain.

E.d.Y said...

kalau dah romate, kompem la jadi sahabat...suka tak suka, kene hormat satu sama lain...kan...

ain fathihah said...

cikgu rasyid, tapi ramai ja org sekeliling saya yg tak rapat dgn roommate. asyik berseteru ja. hehe. mybe org perempuan jenis susah ckit nak sesuaikan diri dg org baru kenal

ain fathihah said...

azuan, sila berjejak kasih dengan roommate kamu sebelum terlambat. hehe.

abg Ad, best la dapat roommate macam tu. insyaAllah sahabat dunia akhirat

ain fathihah said...

nichkhun, gambar bilik dlm entri bkn bilik saya ya. entah bilik siapa, saya google saja.

iqa, maybe boleh cepat ambil tindakan utk saling memahami dgn roommate iqa ya?

ain fathihah said...

iqbal, roommate jenis ke 3 memang ramai. samaada kita dapat roommate macam tu, ataupun kitalah roommate jenis macam tu

IM, hehe jadi parasit penumpang kat bilik org ya?

ain fathihah said...

E.D.y, betul. hormat itu penting.

moon said...

waa...rumet3 suma dah balik..
sem depan xto la sapa lak jadi rumet aku..

ain fathihah said...

mun, sapa la yg malang@ bertuah tu. haha

akuvision said...

macam bilik kat uitm dungun je yang ada dalam gambar tu

anih said...

hahahaha ain, ak duk sorg2 tapi bilik kapasiti 3 orang.