mereka yang tegar

Thursday, August 13, 2009

tutorial pengurusan e-mel - files attach

Salam’alaik. Sebelum saya mulakan tutorial mudah dan asas ini, sukacita dimaklumkan entri ini saya khaskan kepada pengguna-pengguna amatur emel (juga kepada pengguna emel yang dah lama tapi baru nak sedar kegunaan emel ini selain untuk sign in Frienster, YM dan Facebook.)

Kepada encik-encik programmer dan penggila ICT yang dah cekap dan pakar, tidak digalakkan membaca entri ini sebab kamu akan rasa tutorial saya sangat mengjengkelkan...

Apa sebab saya membuat entri ini? Percaya atau tidak, masih ramai pengguna emel yang tak tahu macam mana nak buka dan hantar fail (files attachment) melalui emel. Emel sendiri tak pernah dibuka pun ada. Buat emel cuma untuk membolehkan sign in akaun FS, Hi-5, Twitter dan segala laman sosial yang wujud.

Ahhh, sedih kan? kamu tahu bagaimana upload gambar kamu dan kekasih hati di Galeri Gambar Friendster. Kamu tahu bagaimana untuk ‘copy & paste’ kod-kod HTML untuk hias akaun Fs, Ms dan segala itu2 tu dengan icon ‘i heart u’, katak lompat2 yang comel, benda hati yang pusing2 dan berkilau. Kamu tahu untuk download semua siri drama Jepun dan Korea. Kamu tahu di mana nak cari dan download segala lagu2 hits terbaru ..tapi, kamu tak tahu nak buka emel sendiri untuk download fail Word yang dihantar oleh kawan kamu?

Ahhh! Kalau kamu pelajar sekolah rendah atau menengah atau minah kilang atau makcik-makcik yang tidak kenal pun apa tu komputer dan tetikus, saya boleh terima. Ini tidak. Kamu itu pelajar universiti. Siswa-siswi universiti. Malu lah kat Mama saya surirumah sepenuh masa itu. Siswi U tak reti dan tak tahu bagaimana menguruskan emel. Uhhh!

Internet memang banyak faedah. Juga membawa masalah. Terpulang pada diri sendiri bagaimana mengaplikasikan kemajuan teknologi ini untuk menjadikan kamu, insan yang bitara.

Saya bukan memandai-mandai dan berlagak bijak dengan membuat entri picisan ini. Cuma untuk membantu pada siapa yang mahu tahu dan mahu belajar. sifat seorang guru itu mengkritik. tapi bukan kritikan kosong. selepas mengkritik, ya..saya sertakan bersama bagaimana untuk menguruskan emel anda.

******************

Mula-mula, sila sign in emel kamu terlebih dahulu...

kemudian setelah berjaya sign in, kamu akan jumpa paparan seperti di atas... 

Klik pada Inbox untuk melihat emel yang ada dalam mail-box kamu..

Bagi sesiapa yang ada Frienster, Facebook (dll)..kamu akan lihat berderet-deret emel dari laman sosial berkenaan. Abaikan. atau delete.

Kemudian, cari nama orang yang menghantar emel kepada kamu. sila klik. (klik pun nak kena beritahu ke?)

setelah kamu masuk ke emel berkenaan, kamu akan nampak fail yang telah dihantar kepada kamu dikepilkan bersama emel. (tulisan warna biru).

untuk mendapatkan fail berkenaan, kamu perlu download fail tersebut terlebih dahulu. haa, klik jangan tak klik. klik kat mana? kat fail berkenaan laa, sayang oi..

downloading.......

simpan fail.. simpan la kat mana2 pun..asalkan bukan dalam almari baju..

haa, kan dah berjaya download fail yang kawan kamu hantar.

dah ada pun dalam laptop kamu?

mudah saja kan

************************************

ain, macam mana pulak nak buat files attachment pada emel?

haa, bagus anak muridkan.

tak malu bertanya...

Klik pada 'compose'... pada sesiapa yang guna Yahoo Malaysia, klik pada 'karang'.

kemudian, cari perkataan 'attach files' untuk membuat files attachment..

haa, dalam satu emel boleh letak lebih dari satu fail serentak..

pilih fail yang kamu ingin kepilkan daripada laptop kamu...

mudah je kan?

hah, pilih jangan tak pilih!

kemudian, 

pastikan kamu menulis emel penerima di tempat yang sepatutnya..

lepas tu,

'send'

********************************

..selesai..

6 komen tak puas hati:

MaMa MoDeN said...

salam
ada ker student U tak pandai guna email spanuhnya???

itulah, belajar melalui pngalaman ni takkan ada di mana2 U pun kan!

Wah! hidup mama moden....

hehehehe mmuji diri sndiri..

a kl citizen said...

semoga ilmu yang berguna ini menjadi amalan baik ain nanti

syafiq said...

saye nak tanye~ kalau kte nak separate yahoo groups pny email trus masuk dalam folder group masing2 bagaimana ya :)

Luth Textile said...

ada Desa FM la kt destop dia.. yuhu..

Ukhti فاره علينا said...

hehe..baguih ain..let them know wut they dono..hihi...good job ain! nwy,frh nk tnye,cane nk ltk gmbr(cam cnth kat ruangan tadi tu,cne nk ltk gmgr kite nk sign in email,(kua box),cane ek?)

huhu..phm x soklan nih...hahaha

ain fathihah said...

fhm, alina..hehe

nt ain post tutorial yg tu plak
ahaha