mereka yang tegar

Thursday, September 13, 2012

dah reti memandu baru rasa macam dah jadi orang dewasa

sejak saya menghabiskan masa senggang di rumah, kerap kali jugak Baba merungut perihal saya yang tak tahu memandu. lesen kereta pun tiada, haruslah saya tak reti memandu. lesen motor pun masih tergantung setakat lesen L (dah setahun lebih dah niii) haha.

kata Baba,
"lesen belakang kira. janji boleh bawak kereta. kalau ada lesen pun tak reti memandu, nak buat apa. tu namanya bawak lesen (dalam dompet), bukan bawak kereta"

balas saya,
"eh tak mau, tak mau. takut. tata patuh undang-undang. takmau la memandu kalau tak berlesen. tapi takmau pi amik lesen sekarang. belum cukup tinggi nanti kaki tak sampai nak pijak minyak", kata saya beralasan.

Baba menggunakan kuasa veto yang ada pada beliau. Diheretnya saya ke sekolah memandu. Saya dipaksa mendaftar dan belajar memandu.

Bulan Jun, semasa hari pertama kelas memandu, saya balik rumah dengan muka monyok sebab badan sakit-sakit. 'over acting', kata Baba. belajar memandu ja pun sampai sakit-sakit badan dan kejang tangan kaki.

5 Julai 2012, dengan jayanya saya telah menggagalkan diri dalam ujian JPJ. kantoi kat bahagian parking. bahagian jalanraya pun lulus cukup-cukup makan. 

19 Julai 2012, alhamdulillah lulus dah ujian JPJ. sengih tak sudah.

apapun, sekadar lulus ujian JPJ masih mengundang rasa tak puas hati dari Baba. lepas saya lulus ujian, maka bermulalah detik betul-betul sengsara belajar memandu.

dalam keadaan saya masih memandu sambil kereta terhenjut-henjut dan enjin mati lima enam kali tiap kali trafik, Baba paksa saya memandu dalam bandar. Dia bawa saya (sebenarnya sayalah yang bawa dia kan sebab saya yang drive kan) pusing-pusing redah pasar keliling Chowrasta, jalan masjid kapitan keling, pusing-pusing sekitar KOMTAR dan jugak Ropewalk di sekitar stadium Penang dan Jalan P.Ramlee. Praktis memandu di jalan lengang? heh, tinggal mimpi saja.

jenuh sakit kaki duk tahan klac. gila apa disuruhnya saya memandu meredah pasar, celah-celah orang ramai. menjeling-jeling si nyonya dan apek yang sedang membeli sayur bila tengok saya terkedek-kedek memandu di celah kesibukan pasar Chowrasta.

"eh Ba, market ni. boleh ka kereta lalu sini?"

"alah, lalu ja lah. ni memang jalan pun. depa yang salah sebab menega (berniaga) kat jalan ni".

bila dapat parking setelah tiga empat kali pusing, lutut saya rasa nak tercabut. lenguh duk main klac & sikit-sikit tekan minyak. macam biasa, sebab saya drama queen, bila keluar kereta terus saya terduduk (bertinggung) sambil menangis.

"awat kamu teghiyak (menangis)?"

"huhu. sakit kaki"

"hahahaha. padan muka. saja Baba suruh kamu drive ikut sini. best tak?"

geram hati saya. itu belum dicampur dengan Baba yang suka sergah-sergah marahkan saya bila saya terkial-kial kawal tangan dan kaki semasa memandu. bengkak saja hati ni bila kena jerkah sebab saya selalu tertengok gear bila nak tukar kelajuan. dalam hati, dah berbakul kata-kata kejian dari saya untuk Baba. tapi sekadar dalam hati.

'cis, ajaq anak bawak keta serupa nak buat musuh? sahih dah aku ni anak angkat ni'

'heh, tau la nak bagi signal. takyah jegil-jegil mata macam tu. cucuk dengan pen baru tau. benci!'

mungkin kerana saya terer dan jelita, atau mungkin kerana Baba pandai ajar, atau mungkin jugak kerana kepercayaan dari Baba dan adik-adik, semasa baru sebulan saya berlesen, rekod memandu saya adalah ini :

1. tiap-tiap minggu pergi ambil dan hantar kak chik di asrama, sekolah Kadiaq di Kepala Batas. (eleh tanjung tokong pi kepala batas saja pun dah kecoh. eh mesti la kena kecoh sebab saya pemandu baru berlesen dan baru sangat pegang stereng)

2. tiap-tiap minggu pergi jenguk mama di sungai petani

3. memandu bertemankan adik-adik pergi beraya. balik kampung di Pendang. ziarah rumah tok Dida di Sungai Tiang. Kenduri kawen Ira di Tanjung Piandang. Beraya di Kulim. beraya rumah noraini ahmad di Tasek Cempedak, Simpang Ampat.

4. entah mana lagi, malas dah nak tulis. Telok Bahang patut ditulis sebab jalannya melampau berkona-kona. saya bawak slow, jenuh kena hon dengan kereta belakang. apa kisah, saya hon balik. keh keh keh.

terima kasih adik-adik, Kak Uda & Kak Teh yang percayakan saya sambil depa rajin jugak pot-pet macam Baba  menegur cara pemanduan saya.


dulu saya ingatkan kalau saya dah berlesen, kaki makin panjang. mesti tak lekat rumah. tapi rupanya tidak pun. memandu sendiri terasa penat, jadi saya terasa malas. haha. setakat ni banyak keluar dengan adik-adik saja, itupun untuk urusan munasabah.

nota tumit : saya update blog setelah sekian lama berhabuk sebab Wan Masturah tulis begini, 'n case ko lupe, ko pernah ade blog... huhu..'

dan di-like oleh Athirah Hanafiah. haha. oh yeah rasa macam artis pulak. maka saya rajinkan diri untuk menulis perkembangan terkini saya.

5 komen tak puas hati:

Z@i Z@mR33 said...

tahniah...hehehehe

Mas said...

tiap kali aku bukak blog hg n tgk xde update, mmg berbakul2 makian aku pd ko.. haha.. so ble nk drive sampai sini?? haha

insan marhaen said...

IM pun dulu berbakul-bakul marah merungut kat ibu_suri sebab paksa IM bawa kereta selepas baru lulus ujian memandu.

tahniah, ain. baca blog ain dari facebook MM...

HANIS AFIQ said...

buat lesen memandu kat mana yer kat penng nie? awk buat kat mane?
harga mahal x? harga macam mane?

Ehmeth Al Luvapplesmile said...

hai!