mereka yang tegar

Friday, March 30, 2007

...:::AkU & pUisi kAnAk-kAnAk:::...

Isnin lepas, sorang teman maya ku mengirimkan sms.

"ain, boleh tolong abg tak?''

"tolong apa?insyaallah klu ain mampu, ain tolong la.."

"buatkan abg puisi kanak2, minggu depan pensyarah nak...abg tak reti nk buat...tension la ain''

''hehehe..ha, apa yg nk kena buat tuh?''

''hasilkan 4 pantun kanak2, setiap pantun berlainan tema....2 syair kanak2, setiap syair lain tema, & 4 sajak kanak2 pelbagai tema''

huh?terkedu aku...banyak jgak..dah la aku dah lama tinggalkan dunia puisi nih...erm,tp dah kwn mintak tolong, takkan nk hampakan...sedangkan aku rasa aku mampu hasilkan apa yg dia mintak..

jeng..jeng..jeng...

''abg, hari jumaat ain bagi k..ain cuba buat la..''

''ok, thx ain''

malam berganti siang, siang dah jadi malam balik..ulang lagi..& so on...

khamis,

''ain, dah siap ke apa yg abg mintak tolong tuh?''

alamak, aku tak buat apa pun lagi...huh, ala..cm na ni..hehehe...

''herm, ain ngah buat ni.esok @ lusa ain bagi bleh?''

hehehe, padahal, aku tak mula buat serangkap pantun@ syair pun lagi..apatah lagi sajak..

langkah pertama,
aku selongkar balik almari buku yg lama tak berjenguk..huhuhu, cari writing pad + pen...

erm...alamak! mood belum ada..cm na nih...dah pukul 10.30 mlm...

lalalala...

perah otak..gler2 punya(takla sgt sebenarnya)...hehehe...

aku dgn adik aku, sambil mengekek2 ketawa, cuba hasilkan 1 rangkap pantun, tema tolong-menolong...huh, siap kot..bila baca balik...

alamak! jadi pantun cinta...ekeekeke...

maka kertas itu pun dikoyak dan dicampakkan ke tong sampah..

''huwarghhh, ngantuk la, nk tidoq arr''

''erm, p la tidoq, mira bkn tolong sgt pun, btw, thx temankan...''

huhuhu..tinggal aku seorang...

cam na ntah, otak aku tetiba jd mcm jimmy neutron, mencurah idea..

dan, sebelum pkul 12, aku dah siapkan 4pantun dgn 4 tema & 1 syair...

nah!! ini la hasil yg tak berseni nih...hehehe...

PANTUN KANAK-KANAK

Tema : Tolong- menolong

Mari makan buah pulasan,
Buat santapan di pagi hari, [mampos sakit perut mkn pulasan pagi2]
Tolong menolong sesama insan,
Mencapai sepakat kemudian nanti.

Anak berudu di balik batu,
Mengelak diri dinampak helang, [adik aku tnya balik,helang makan berudu ke?]
Ibu bapa perlu dibantu,
Rajin-rajin ringankan tulang.

Masak ubi di dapur arang,
Suapkan pada si anak kecil,
Sikap gemar menolong orang,
Perlu dipupuk sedari kecil.

Jangan selalu berduka nestapa,
Kelak hati gundah gulana,
Bersifat belas pada sesiapa,
Bila dilihat dalam bencana.

Jangan bermain telur tembelang,
Nanti pecah di tangan saya, [busuk gler ahh]
Bila rajin ringankan tulang,
Kelak dipandang disanjung mulia.


Tema : Budi Bahasa

Burung serindit terbang melayang,
Singgah hinggap di ranting mati,
Duit ringgit dipandang orang,
Jarang dipandang bahasa budi.

Burung serindit terbang melayang,
Singgah hinggap di ranting mati,
Bukan ringgit dipandang orang,
Pandangan di atas bahasa budi.

Anak itik matinya lemas,
Makan cempedak di Jalan Larkin,
Hilanglah bahasa kerana emas,
Tak nampak budi kerana miskin.

Anak merak di kampung Cina,
Cari makan di kepala titi,
Emas perak perhiasan dunia,
Budi yang baik membawa mati.

Sarat perahu diletak pinang,
Singgah sebentar Kuala Daik,
Buat jahat akan dikenang,
Inikan pula berbuat baik.

Anak Cina bertimbang madat,
Dari Melaka terus ke Jeli,
Hidup di dunia biar beradat,
Bahasa tiodak terjual beli.


Tema : Kasih Sayang

Mudik ke laut pergi bertiga,
Bawa bersama raga nyonya,
Kasih sayang sesama keluarga,
Membawa bahagia selamanya.

Bunga cempaka mawar berduri,
Bawah rendangan pohon meranti,
Sayangi diri hargai diri,
Supaya tak susah kemudian nanti.

Menenun songket kain cindai,
Bermotif bunga ros berduri,
Cintai guru dan sahabat handai,
Agar tak hidup seorang diri.

Bersiar-siar di kota Samarahan,
Sambil makan buah kuini,
Kasihkan alam persekitaran,
Hidup akan tenang harmoni.

Adik manis dipanggil mari,
Saya hendak meminjam baldi,
Sayangi haiwan jangan dikasari,
Baru menjadi manusia berbudi.

Tema : Patriotik

Air selasih buah bidara,
Kiriman dari nyonya Melaka,
Semangat cinta akan Negara,
Tanda diri berjiwa merdeka.

Ke Pahang singgah Melaka,
Lihat Datu menunggang gajah,
Tanda diri berjiwa merdeka,
Pertahankan tanahair dari penjajah.

Tinggi sayup pohon meranti,
Mari mengutip buah berangan,
Nilai merdeka harus dihayati,
Mengenangkan pahit getir perjuangan.

Sarung di jari cincin suasa,
Jangan celup ke dalam ragi,
Usah dicemar maruah bangsa,
Betapa payah dipandang tinggi.

Ambil hunus keris pusaka,
Pegang elok jangan dihina,
Harapan pertiwi kekalkan merdeka,
Jangan dikalah musuh durjana.



& syair ni plak, aku buat dlm masa 5minit...bila pandang muka mak(sebenarnya ibu saudara aku, kami panggil mak) rasa lancar ja nk siapkan...

SYAIR KANAK-KANAK

Tema : Sayangi Ibu

Ibumu sakit berbagai-bagai,
Lahirkan engkau,bidan pun capai,
Dibagi mandi terkuai kapai,
Diambil bedung dibagi pakai.

Perit letih tak pernah sudah,
Besarkan kamu amatlah payah,
Jangan lupa penat dan lelah,
Ibu mengasuh tak pernah sudah.

Jasa ibu harus dikenang,
Bukan ringgit yang nak dicanang,
Tapi kasih anak dipandang,
Tanda pengorbanan ibu menatang.

Bila pangkat sudah di tangan,
Bila berada di puncak awan,
Ibu dulu pernah berangan,
Anak dididik tak lupa daratan.

Bonda mengasuh tak pernah jemu,
Erti penat tak pernah bertamu,
Jangan derhaka pada bonda mu,
Kelak menyesal di pusara ibu.



wakaka, ada lagi 1 syair & 4 sajak...hehehe..nanti la pulak sambung...
ni aku on pc pun sbb nk send kan pantun2&syair ni..
kwn aku tu, tak onl9 plak...ada kuliah kot..

k, nk p england...bkn England, England Optical, my sis nak buat spek..

ok, salam...

p/s : kwn aku tuh, ngah stadi kat UPSI kot..bakal cikgu...huh...


Wednesday, March 28, 2007

>akukah permatanya<

lewat malam dinihari, aku memikirkan bait madah ringkas kiriman seorg teman.

Permataku,
Kuingin kau sedari,
Lembut bicaramu,
Halusnya sentuhan katamu,
Layanan pesonamu senantiasa,
Menghiasi impian pemuda,
Yang mencari erti teman setia diri..

akukah permata yg dicarinya?
layak ke aku...

kala dulu, seseorg teman lain pernah bicara padaku

hamba Allah : ain kenal tak permata & kaca?
ain : mestilah kenal
hamba Allah : bg ain, apa beza nilai pertama & kaca?
ain : permata cantik, mahal.... tp kaca biasa ja,murah jgak
hamba Allah : kilauan pertama & kaca, yg mana lebih menarik?
ain : lebih menarik kilauan permata, kaca pun ada sinar..tp tak secantik kilaunya permata
hamba Allah : org letak permata & kaca kat mana?
ain : permata org letak kt tempat elok2, jaga baik2...org sayang, sbb nilai permata tu tinggi. tp klu kaca, kat tepi jalan pun ada..hehe.. eh, kenapa tnya psl permata dgn kaca nih?
hamba Allah : ain tak dapat tangkap ke apa yg sy nk sampaikan...
ain : erm..mungkin ya..mungkin tidak (",)
hamba Allah : ain nk jd permata atau kaca?
ain : mestilah ain nk jadi permata, nilai dia tinggi
hamba Allah : mcm tu la jgak perempuan, bila nilai dia tinggi...pemiliknya akan jaga & simpan elok2..akan dihargai.. tp ada syarat utk jd permata..heh, ain kena siapkan diri ain utk jd permata yer
ain : insyaallah (sebenarnya aku masih terpinga2 psl kiasan permata& kaca nih..

ya, aku akan jd permata..permata yg dicarinya... tak kira siapa bakal pemilik permata itu, dia akan dpt kilau permata yg plg bernilai..insyaAllah


bagaikan permata di celahan kaca

Thursday, March 22, 2007

tentang hati

HATI : Nah, ambil la benda ni.
Apa ni?
Ini adalah hati, Hati sy.
Hati awk?
Hmm..
kenapa awk sudi bg kat sy?
Sebab awk dah jadi sebahagian dari sy.Awk kawan sy.
Terima kasih.... ianya bererti.Sy terlalu menghargainya.
Oh ye ke... tapi maaf.
Untuk apa?
Sebab hati tu sy tak beri sepenuhnya.Cuma sebahagian saja...
Maksud awk?
Sy pernah beri hati sy kat orang lain juga.
Dan sy tak pernah beri kesemuanya.
Sy takut sy tiada hati untuk diri sy sendiri.
Mungkin sy takut, hati itu tidak akan dijaga dengan sebaik-baiknya.
Ianya bukan seperti barangan lain seperti duit,permata dan sebagainya.
Hati ini penuh mistik, ada keajaiban yang tersendiri.
Mistik? Kelakar bunyinya...
Mungkin kelakar. Tapi itu realitinya.Ia juga berubah mengikut rentak hidup awk.
Rentak perasaan orang yang sy beri.Jika dia betul-betul ikhlas,hati ini akan indah dan bersinar.
Tapi, jika dia mempersia-siakannya,hati ini akan malap.Mungkin akan terus mati untuknya.
Ianya bukan satu benda yang percuma.Hati ini diberi hanya kepada insan yang terpilih sahaja.
Insan yang istimewa.
Dan awk adalah salah seorang daripada mereka, kerana naluri sy terlalu percayakan awk.
Sy insan terpilih?
Ya, awk yang terpilih.Hati ini sering bertukar-tukar mengikut perasaan orang yang diberikan.
Ianya terlalu sensitif.Tapi ianya cukup kebal dan kental pada musuh sy.
"Musuh", mungkin terlalu kejam untuk sy memperkatakan perihal mereka ini.
Ianya tak berubah-berubah seperti yang terjadi jika hati ini diberipada orang yang istimewa.
Hati sy hanya tinggal sebahagian sahaja.
Ada orang yang tidak pernah memulangkannya,walaupun sy hanya pinjamkan sekejap.
Ada yang pulangkan dengan penuh kelukaan.
Ada yang sudi berikan sebahagiaan hatinya pula sebagai ganti.
Dan jika awk nak tahu,setiap hati manusia ada nilai yang tersendiri.
Setiapnya terlalu mistik!
Cuma satu saja yang awk tak mengerti.
Sekali hati itu terluka,kadangkala sukar nak mengubatinya.
Ada kalanya,mengambil masa yang lama untuk itu.
Dan bila tiba sesuatu yang tidak diingini,mungkin pemilik hati itu akan menyendiri buat seketika...sehingga hatinya pulih seperti sediakala.Hati yang diberi ini bukan untuk suka-suka.Ianya lahir atas satu kepercayaan.Dari situ, wujudlah kasih sayang.Jika hilang rasa percaya itu,maka sukarlah untuk hati itu kembali indah..


huh, bila hati ini berbisik

...:::nEw usEr:::...

erm...masih baru dlm dunia blog...
masih mencari cara terbaik dan selesa buatku meluahkan apa yg terbuku di dada dlm bentuk tulisan.rumit juga ya.

testing 1,2,3...
cubaan 1,2,3...heeeee(jakun)

di mlm yg sepi ni(hujan, fuh..sejuk), aku terfikir, betapa hati ini merindui
rindu pada siapa ya?
pada dia?
pada mereka?
aku jua tak pasti...

baru saja dapat result spm, alhmdlh...boleh la...mungkin usaha aku takat itu sj.
6A, 6B...heh(adil&saksama konon)

tinggal di rumah melayan perasaan[melayan adik2 sama]

alangkah bestnyer masa zaman skola dlu(arghhh,rindunya)
-tak fikir apa2 sgt..cuma pasal belajar& SPM(ye ke?)
-stadi reramai, terutama dgn rakan2 stadi group aku {amal, che pah, nad, faiezah}miss my frens...
-selesaikan latihan2 addmath, fizik, kimia, biologi (aku simpan lg semua buku2 latihan aku dulu)
-tggu bas(dahla takda bus stand, kena berdiri, lenguh gila kaki!)..then jalan kat laluan sunyi masa matahari tegak atas kepala..fuh...jihad aku tuh...jihad cari ilmu
masa sek, tiap2 hr pk..alangkah seronok bila dah habis spm nt..rest sepuas2nya..heh, yg dimimpi tak seindah realiti!BETAPA AKU KEBOSANAN kini...

mcm nk masuk balik sek [form6, sanggup ke aku?]
skrg, tggu je la panggilan mana2 kampus yg sudi terima aku...

p/s : bila baca post ni, nyata tak tersusun apa yg nak aku sampaikan...maaf ya(ala, aku sorg je tau aku buat blog, bkn org lain baca pun)

k, nk tgk tv3...kyle XY

salam'alaik

dunia oh dunia

Apa yg ada jarang disyukuri,
apa yg tiada sering dirisaukan,
nikmat yg dikecap,
barukan terasa,
bila hilang didlm genggaman...

Dunia ibarat air laut,
Diminum hanya menambah haus,
Nafsu bagaikan fatamorgana,
Dipadang pasir...
Panas yg membahang,
Disangka air,
Dunia & nafsu,
Bagai bayang2,
Dilihat ada, ditangkap hilang...

Tuhan leraikanlah dunia...
yg mendiam di dlm hatiku...
kerana disitu tidak ku mampu...
mengumpul dua cinta...
hanya cintaMu Kuharap subur
Dibajaibangkai dunia yg kubunuh...

...:::hari pertama menulis blog:::...

salam sayang buat semua,
hari ni, secara tiba2 tergerak hati nk wujudkan blog aku.
tanggal 22mac2007(mcm la bersejarah sgt)...
dlm keadaaan tergesa2 dan tak sedia, aku terus taip eBlooger dan klik kat start ur own blog....
harap blog ni boleh jd tempat aku menukilan@meluahkan sesuatu...

rasanya, tak semua post kat sini nt, betul2 nukilan aku...klu ada artikel2 best, aku post kat sini je la..

k, nurul ain...selamat melayan dunia blog anda..

p/s : aku boleh buat blog kat friendster ja, tp segan la...senang sgt org lain nk tgk blog aku...eBlogger ni tak semua org tau...hehehe...